Cu mai puţin de două luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, se poate spune că această performanţă vine la ţanc. Asemănarea nu a scăpat creatorilor din moment ce au decis să dea numele de ‘olimpicen’ noii creaţii. De altfel, ea fost sintetizată în acest scop, scrie Agerpres.
Măsurând doar o miliardime de metru, molecula a fost sintetizată prima oară de cercetători de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie), aceştia asociindu-se apoi cu o altă echipă din Germania. Cercetătorii germani creaseră deja o moleculă alcătuită din cinci inele de carbon, dar pe aceeaşi linie. Ideea de a realiza molecula olimpică îi aparţine profesorului Graham Richards, şeful departamentului de chimie de la Universitatea Oxford.
‘Mă aflam la o reuniune a Royal Society of Chemistry şi ne-am gândit ce putem face pentru a marca Jocurile Olimpice. Mi-am dat seama că molecula pe care mi-o imaginasem semăna mult cu cercurile olimpice şi nu fusese sintetizată niciodată’, a spus profesorul la BBC. Doi cercetători de la Universitatea din Warwick şi-au propus să dezvolte reţeta chimică a faimoasei molecule şi au făcut şi primele imagini ale acesteia. Tehnica utilizată nu a fost totuşi destul de precisă, aşa că s-au adresat cercetătorilor germani de la IBM, care prezentaseră în 2009 o altă tehnică imagistică, cu o rezoluţie mult mai bună.
Imaginile obţinute prin această tehnică arată o structură formată din cercuri înlănţuite, care amintesc nu numai de o mare varietate de compuşi realizaţi pornind de la inelele de atomi de carbon, dar şi de faimoasele cercuri olimpice. În afară de faptul că molecula este în legătură cu marele eveniment sportiv mondial, profesorul Richards speră ca acest ‘olimpicen’ să aducă chimia sub lumina reflectoarelor. ‘Moleculele de acest tip pot avea eventual o utilizare comercială, dar noi vrem mai ales ca legătura cu Jocurile Olimpice să mărească interesul pentru chimie’, a încheiat cercetătorul.
Olimpicenul