Telstar-1, primul satelit de telecomunicaţii, construit de compania Bell Labs (ATT), a fost lansat pe 10 iulie de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, pentru a fi plasat pe o orbită eliptică ce varia între 950 kilometri şi 5.630 de kilometri de sol.
În formă sferică, cu o greutate de 77 de kilograme şi un diametru de 88 de centimetri, satelitul, care efectua o rotaţie în jurul Terrei în două ore şi jumătate, putea să asigure legături transatlantice doar pentru o durată de aproximativ 20 de minute, cât timp se afla deasupra Oceanului Atlantic.
Două staţii de la sol urmăreau satelitul – una în nord-estul Statelor Unite, în oraşul Andover din statul Maine, iar cealaltă în Franţa, la Pleumeur-Bodou din regiunea Bretania. Aceste staţii erau echipate cu antene mari, care puteau să pivoteze pentru a capta semnalul transmis de satelit.
La 11 zile de la transmiterea primelor imagini televizate în direct între staţiile din Andover şi Pleumeur-Bodou, programe televizate au fost transmise pe 23 iulie 1962 pentru telespectatorii posturilor americane CBS, NBC şi ABC, dar şi pentru cei ai postului CBC din Canada şi pentru Eurovision din Europa.
Statuia Libertăţii din New York şi Turnul Eiffel din Paris au fost primele imagini televizate pe care telespectatorii de pe cele două ţărmuri ale Atlanticului au putut să le vadă.
Programul ar fi trebuit să fie inaugurat cu o declaraţie a preşedintelui american John F. Kennedy, însă a fost amânat. În locul ei a fost transmis un meci de baseball între două echipe din Philadelphia şi Chicago.
„A fost unul dintre acele momente rare din istoria televiziunii care îi forţează pe telespectatori să se aplece şi să privească fix ecranele televizoarelor lor, într-o stare pură de uimire şi surpriză „, comenta pe atunci Walter Cronkite, cel mai cunoscut jurnalist de la postul CBS.
„Transmisiunile televizate în direct ale evenimentelor care se produc în permanenţă peste tot în lume sunt considerate astăzi ca un lucru care există de la sine, însă în urmă cu 50 de ani, primele imagini transmise de Telstar au captat atenţia şi stimulat imaginaţia publicului din lumea întreagă”, afirmă într-un comunicat secretarul Muzeului Aerului şi Spaţiului din Washington, Wayne Clough.
„Această a 50-a aniversare ne reaminteşte uriaşele progrese înfăptuite de atunci, ca şi dimensiunea potenţialului pe care îl au sateliţii de telecomunicaţii în noua epocă a comunicaţiilor digitale”, a adăugat el.
Muzeul organizează, joi, o serie de evenimente pentru a marca această a 50-a aniversare, la care va participa şi ambasadorul Franţei în Statele Unite, François Delattre, consulul general al Statelor Unite în Franţa, Robert Tate, şi subsecretarul de stat american Kerri-Ann Jones.
Aceste acţiuni vor debuta printr-o transmisie prin satelit între Muzeul Aerului şi Spaţiului din Washington şi Muzeul Telecomunicaţiilor din Pleumeur-Bodou din Bretania.
O reproducere a satelitului Telstar-1, de mărime redusă, va fi expusă la Muzeul Aerului şi Spaţiului din Washington, iar primele imagini TV în direct transmise între Statele Unite şi Franţa vor face obiectul unei proiecţii speciale.
Proiectul Telstar a fost lansat în Statele Unite ca un răspuns faţă de plasarea pe orbită a primului satelit artificial din istoria omenirii, Sputnik, reuşită de Uniunea Sovietică. Americanii au invitat guvernele europene să se alăture acestui proiect şi să construiască staţii terestre, fapt care a condus la încheierea unui acord între Bell Telephone Laboratories deţinut de NASA cu British General Office din Marea Britanie şi cu PTT (Poştă Telegraf şi Telecomunicaţii) din Franţa.