Tereza de Calcutta va fi prin urmare canonizată cu o zi înainte de comemorarea ei, la 19 ani de la moarte, în acest oraș indian și în plină desfășurare a Anului Extraordinar al Milostivirii.
Biserica Catolică a aprobat în unanimitate „vindecarea extraordinară” a unui bărbat din Brazilia, în 2008, aflat în fază terminală în urma unor grave probleme cerebrale, după ce acesta s-a întâlnit cu viitoarea sfântă.
Cu aprobarea din partea Papei a acestui al doilea miracol, considerat obligatoriu pentru canonizare, s-a încheiat procesul în cadrul căruia Maica Tereza a fost beatificată în 2003, în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea, care a numit-o „neobosita binefăcătoare a omenirii”.
Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi. Ordinul Misionarii Carităţii s-a extins mai întâi în toată India şi, apoi, în alte ţări.
După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.
Maica Tereza a fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 2003, la şase ani de la moarte sa – 5 septembrie 1997.