Odată cu deschiderea circulației pe cei 13,5 km ai secțiunii Suplacu de Barcău – Nușfalău (Autostrada Transilvania), România are peste 1.000 de km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).
Lucian Bode a prezentat stadiul în care se află celelalte tronsoane din Autostrada Transilvaniei, pe care le-a împărţit în trei categorii.
”Prima categorie as numi-o – veşti bune pentru această regiune şi pentru sălăjeni. Nuşfalău – Suplac, 13,5 Km daţi în trafic astăzi. Tronsonul Cheţani- Câmpia Turzii, din datele pe care eu le am astăzi va fi dat în trafic, finalizat şi recepţionat până la sfârşitul anului, vorbesc de 16 km de autostradă. De asemenea legătura dintre Autostrada Transilvania şi municipiul Oradea, cei aproape 20 de km, vor fi finalizaţi până la sfârşitul anului. Aşadar, până la sfârşitul anului, avem speranţe că 60 de km de autostradă din Autostrada Transilvania vor fi daţi în trafic”, a arătat Bode, potrivit News.ro.
Din păcate, ziua inaugurării tronsonului din Autostrada Transilvaniei a adus şi o nouă tragedie. Autorităţile din Vrancea au activat, în noaptea de miercuri spre joi, Planul Roşu de Intervenţie, după ce o explozie urmată de un incendiu la o magistrală de gaze, pe şantierul Autostrăzii Moldova. Patru muncitori ai firmei care lucrează la construcţia autostrăzii au murit, iar alţi cinci au fost răniţi și transportați la spitale din țară.
,,Infrastructura rutieră din România se construiește cu mulți bani publici, muncă multă, și din păcate, este scena și unor tragedii. Astăzi, o dată (n.r odată) cu deschiderea circulației pe cei 13,5 km ai secțiunii Suplacu de Barcău- Nușfalău (Autostrada Transilvania), România are peste #1000 de km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres)”, a arătat CNAIR într-un comunicat.