„România dezvoltă o politică spre est, iar China – spre vest. Ambele state au un vast spaţiu de colaborare. România are resurse bogate, forţă de muncă de înaltă calitate, având o bază industrială şi agricolă solidă. China are o piaţă mare, de 1,3 miliarde de locuitori, cu ramuri producătoare avansate şi o capacitate de realizare a proiectelor din domeniul infrastucturii. China şi România au economii complementare. China a devenit deja cel mai mare partener comercial al România din Asia iar România este pentru China un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrală şi de Est şi cu Uniunea Europeană. Există un potenţial uriaş de cooperare”, a spus premierul chinez.
De asemenea, Li Keqiang a subliniat relaţiile bilaterale bazate pe prietenie între România şi China. „Poporul chinez acordă o importanţă deosebită şi sentimentelor de prietenie. Între noi există o prietenie tradiţională. Cele două ţări împărtăşesc şi reuşitele şi nereuşitele”, a afirmat el.
Premierul Republicii Populare Chineze a mai declarat că în Palatul Parlamentului pot fi simţite solemnitatea, înţelepciunea, forţa şi aspiraţia poporului român.
„Aici, înăuntru, am simţit solemnitatea şi înţelepciunea, forţa şi aspiraţia poporului român. Toate acestea se simt aici, în Palatul Parlamentului”, a spus oficialul chinez.
În debutul discursului din plenul Parlamentului, şeful Executivului de la Beijing a mărturisit că se simte în România ca acasă.
„De când am preluat funcţia de prim-ministru al Chinei este pentru prima dată când efectuez o vizită într-o ţară din Europa Centrală şi de Est şi România este prima ţară din acest turneu. De când am ieşit din avion, am văzut că vremea este senină ca şi primăvara. Guvernul ţării dvs. ne-a primit foarte călduros pe mine şi delegaţia mea, a făcut aranjamente speciale pentru delegaţia noastră şi a transformat această iarnă într-o vreme frumoasă ca şi primăvara”, a afirmat Li Keqiang.
În sala de plen a fost prezent şi premierul român Victor Ponta, dar şi membri ai Cabinetului său.
Înaintea discursului din plenul Legislativului român, Li Keqiang a avut întrevederi cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. Premierul chinez Li Keqianga semnat în cartea de oaspeţi şi a primit o medalie jubiliară.
Antonescu a i-a transmis premierului chize că este „onoare deosebită” de a-i fi oaspete, precizând că prezenţa sa în România „este un eveniment de importanţă istorică”.
„Există o istorie bogată, importantă, a relaţiilor dintre Republica Populară Chineză şi România şi noi suntem convinşi că prezenţa dumneavoastră aici înseamnă deschiderea unei noi etape în istoria acestor relaţii. Pentru noi toţi, reprezentanţii partidelor politice din Parlamentul României, relaţia cu ţara dumneavoastră este una foarte importantă pe toate planurile (…) ne bucurăm că faceţi onoarea Parlamentului României de a fi prezent şi de a rosti, de asemenea, un cuvânt în Parlamentul României”, i-a transmis Antonescu premierului chinez.
La rândul său, oficialul chinez Li Keqiang a transmis mulţumiri pentru modul în care au fost primiţi în Parlament, precizând că a ales să vină pentru prima dată în România, dintre ţările est-europene, de la preluarea mandatului său pentru a transmite un „semnal activ de prietenie tradiţională dintre China şi România”.
Oficialul chinez a primit din partea lui Antonescu „medalia jubiliară a Senatului” şi a semnat în cartea de onoare a instituţiei un mesaj.
La întrevederea dintre premierul Chinei şi preşedintele Senatului, care a durat aproximativ 15 minute, au mai luat parte preşedintele PDL, Vasile Blaga, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, vicepreşedinţii Senatului Nicolae Moga şi Cristian Dumitrescu.