Primii cineaști români din istorie, care au fost aleși să facă parte din Academia americană de film, ce acordă anual premiile Oscar, sunt regizorii Anca Damian şi Alexander Nanau, directorul de casting Domnica Cîrciumaru şi editorul Dana Bunescu.
Românii se numără printre cei 395 de artişti şi directori din industria filmului invitaţi să se alăture forului Academiei americane de film. Anul acesta au fost invitați de două ori mai puține personalități din lumea filmului pentru a face parte din prestigioasa instituție, comparativ cu anul precedent.
Din total, 46% sunt femei, 39% membri ai comunităţilor etnice şi rasiale subreprezentate şi 53% reprezintă 49 de ţări din afara Statelor Unite.
Dintre cei 395 de invitaţi, 89 sunt foşti nominalizaţi la Oscar, între care 25 de câştigători.
Opt persoane au fost invitate să se alăture mai multor bresle şi trebuie să aleagă una dintre ele – Leslie Odom Jr (actori şi muzică, „One Night in Miami”), Kaouther Ben Hania (regizori şi scenarişti, „The Man Who Sold His Skin”), Craig Brewer (regizori şi scenarişti, „Hustle & Flow”), Lee Isaac Chung (regizori şi scenarişti, „Minari”), Emerald Fennell (regizori şi scenarişti, „Promising Young Woman”), Shaka King (regizori şi scenarişti, „Judas and the Black Messiah”), Alexander Nanau (regizori şi documentar, „colectiv”, „Toto şi surorile lui”) şi Florian Zeller (regizori şi scenarişti, „The Father”).
Anca Damian („Crulic”, „Călătoria fantastică a Maronei”) a fost invitată în categoria scurtmetraj şi lungmetraj de Animaţie, iar Domnica Cîrciumaru („God’s Own Country”, „Charlie Countryman”), în cea a directorilor de casting.
La categoria montaj de film, se regăseşte Dana Bunescu, care a lucrat la filme precum „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „Ana, mon amour”, „colectiv”, şi „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, relatează news.ro.
Premiile Gopo 2021. „colectiv” este primul film românesc care a reușit să fie nominalizat la Oscar pentru „cel mai bun documentar” şi „cel mai bun film într-o limbă străină”. Cei care s-au implicat în realizarea documentarului au adus pe scena de la Gopo un omagiu victimelor incendiului din clubul Colectiv. Alexander Nanau, regizorul producției, nu a fost prezent la eveniment, însă a primit premiul Gopo pentru cea mai bună regie.
Performanța cea mai recentă a „colectiv” este câștigarea, pe 9 iunie, a LUX Audience Award. Documentarul românesc a depășit peliculele „Corpus Christi” și „Another Round”, care mai erau în finală, fiind desemnat, de europarlamentari și de cetățenii europeni, cel mai bun film al continentului.
„Este, în special, un premiu pentru victime și pentru familiile lor, cărora, la cinci ani de la tragedie, justiția din România încă nu le-a făcut dreptate. Nu au primit despăgubiri și nimeni nu a fost condamnat definitiv. Este și un premiu pentru puterea și curajul cetățenilor care au spus adevărul și au schimbat societatea românească”, a spus Alexander Nanau în discursul său din plenul Parlamentului European.