Moment istoric, Transgaz şi Gazprom au rupt contractul de transport prin gazoductul T3, pe teritoriul României. Înţelegerea era valabilă din 1987

Contractul pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către alte ţări, încheiat de transportatorul naţional de gaze Transgaz cu Gazprom Export LLC, şi valabil până la data de 31 decembrie 2023, a încetat prin acordul părţilor.
Daniel Spătaru
22 feb. 2021, 15:54
Moment istoric, Transgaz şi Gazprom au rupt contractul de transport prin gazoductul T3, pe teritoriul României. Înţelegerea era valabilă din 1987

„Transgaz informează asupra faptului că, în scopul aplicării reglementărilor europene pe conductele de transport gaze naturale T2 şi T3, al încheierii cu operatorii de transport adiacenţi a acordurilor de interconectare aferente punctelor de intrare/ieşire ale acestor conducte, contractul istoric pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terţe ţări, încheiat cu Gazprom Export LLC (GPE) şi valabil până la data de 31 decembrie 2023, a încetat prin acordul părţilor”, informează Transgaz într-un comunicat, citat de economica.net.

Negocierile purtate între Comisia Europeană (DG-ENER), Transgaz şi Gazprom Export LLC s-au materializat într-un Acord de încetare a Contractului istoric între Transgaz şi GPE încheiat pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terţe ţări.

Acest acord este de o importanţă deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 şi T3 şi în acelaşi timp asigură protejarea optimă a intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3. Acordul de Încetare a Contractului istoric între Transgaz şi Gazprom Export LLC creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 şi Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terţilor la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 şi T3 asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric şi creează premisele creşterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România„, menţionează compania.

Citeşte şi Gazoductul Ungheni – Chişinău este gata. Orban: „Oferă o alernativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”

Dobrogea este traversată, de la nord la sud, între Isaccea și Negru Vodă, de gazoductul Transbalcanic, un sistem de trei conducte de tranzit prin care Gazprom transporta gazele necesare Europei de Sud-Est. El a fost construit în perioada comunistă, cu finanțare de la Gazprom, iar gigantul rus avea dreptul de a folosi exclusiv această conductă. Primul fir, T1, a fost însă deschis de mai multă vreme și poate transporta gaz pentru oricine. Totuși, de la momentul în care Gazprom a finalizat gazoductul Turk Stream, prin care aduce gaze în zona Balcanilor și în Turcia ocolind Ucraina, gazoductul transbalcanic este folosit marginal – nu a mai circulat nimic pe T3, de exemplu, și doar pentru alimentarea României, mai scrie economica.net.

Contractul cu Gazprom pentru conducta Isaccea – Negru Vodă 2 a fost semnat iniţial de România în 1987, cu valabilitate până în 2011, însă de atunci a fost prelungit succesiv an de an, cu toate că prevederile sale încălcau normele UE privind liberul acces concurenţial la interconectările transfrontaliere ale conductelor de gaze europene, partea rusă neacceptând modificarea sau rezilierea. Cel pentru conducta Isaccea – Negru Vodă 3, care conferă de asemenea Gazprom monopol pe capacitatea de transport, a fost semnat în 1999 şi urma să fie valabil până în 2023. Din cauza contractelor dintre Transgaz şi Gazprom, semnate în baza unor acorduri internaţionale încheiate între România şi Rusia în 1970, 1986 şi 1996, Comisia Europeană a declanşat în 2012 o procedură de infringement împotriva statului român , suspendată între timp înainte ca România să fie chemată în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.

Citeşte şi Klaus Iohannis, în vizită la şantierul gazoductului BRUA: Suntem al doilea producător de gaze în UE, însă jumătate din gospodării sunt încălzite pe lemne

Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) care răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător, societate listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Compania are o capitalizare de 3,56 miliarde lei.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Alimentul delicios care te scapă de colesterolul mărit. Se consumă o linguriță, în fiecare zi, iar beneficiile sunt uimitoare
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Vremea se schimbă într-un mod neașteptat. Pregătiți-vă pentru următoarele zile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Tanczos Barna: România nu poate dezvolta doar Bucureștiul
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România