„Transgaz informează asupra faptului că, în scopul aplicării reglementărilor europene pe conductele de transport gaze naturale T2 şi T3, al încheierii cu operatorii de transport adiacenţi a acordurilor de interconectare aferente punctelor de intrare/ieşire ale acestor conducte, contractul istoric pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terţe ţări, încheiat cu Gazprom Export LLC (GPE) şi valabil până la data de 31 decembrie 2023, a încetat prin acordul părţilor”, informează Transgaz într-un comunicat, citat de economica.net.
Negocierile purtate între Comisia Europeană (DG-ENER), Transgaz şi Gazprom Export LLC s-au materializat într-un Acord de încetare a Contractului istoric între Transgaz şi GPE încheiat pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terţe ţări.
„Acest acord este de o importanţă deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 şi T3 şi în acelaşi timp asigură protejarea optimă a intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3. Acordul de Încetare a Contractului istoric între Transgaz şi Gazprom Export LLC creează cadrul necesar pentru încheierea Acordurilor de Interconectare pentru Punctele de Interconectare Isaccea 2,3 şi Negru Vodă/Kardam 2,3, asigurarea accesului liber al terţilor la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 şi T3 asigură încasarea sumelor rămase de achitat din contractul istoric şi creează premisele creşterii gradului de utilizare a infrastructurii de transport al gazelor naturale din România„, menţionează compania.
Dobrogea este traversată, de la nord la sud, între Isaccea și Negru Vodă, de gazoductul Transbalcanic, un sistem de trei conducte de tranzit prin care Gazprom transporta gazele necesare Europei de Sud-Est. El a fost construit în perioada comunistă, cu finanțare de la Gazprom, iar gigantul rus avea dreptul de a folosi exclusiv această conductă. Primul fir, T1, a fost însă deschis de mai multă vreme și poate transporta gaz pentru oricine. Totuși, de la momentul în care Gazprom a finalizat gazoductul Turk Stream, prin care aduce gaze în zona Balcanilor și în Turcia ocolind Ucraina, gazoductul transbalcanic este folosit marginal – nu a mai circulat nimic pe T3, de exemplu, și doar pentru alimentarea României, mai scrie economica.net.
Contractul cu Gazprom pentru conducta Isaccea – Negru Vodă 2 a fost semnat iniţial de România în 1987, cu valabilitate până în 2011, însă de atunci a fost prelungit succesiv an de an, cu toate că prevederile sale încălcau normele UE privind liberul acces concurenţial la interconectările transfrontaliere ale conductelor de gaze europene, partea rusă neacceptând modificarea sau rezilierea. Cel pentru conducta Isaccea – Negru Vodă 3, care conferă de asemenea Gazprom monopol pe capacitatea de transport, a fost semnat în 1999 şi urma să fie valabil până în 2023. Din cauza contractelor dintre Transgaz şi Gazprom, semnate în baza unor acorduri internaţionale încheiate între România şi Rusia în 1970, 1986 şi 1996, Comisia Europeană a declanşat în 2012 o procedură de infringement împotriva statului român , suspendată între timp înainte ca România să fie chemată în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.
Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) care răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător, societate listată la Bursa de Valori Bucureşti.
Compania are o capitalizare de 3,56 miliarde lei.