1. PRIMELE ALEGERI LIBERE. Pe 20 mai 1990, romanii au avut parte de primele alegeri libere, scrie teotrandafir.com. Ion Iliescu a fost singurul presedinte din istoria Romaniei postcomuniste ales sef al statului inca din primul tur. Acel eveniment avea sa schimbe complet contextul istoric si geopolitc romanesc, la inceput de democratie.
Citeşte şi Traian Băsescu a venit cu nepoţica, Sofia Anais, la parada din Piaţa Constituţiei VIDEO
Aproape 15 milioane s-au prezentat la urne alegandu-l pe reprezentantul FSN, Ion Iliescu, in pofida contracandidatilor Ion Ratiu si Radu Campeanu, amandoi reintorsi in tara dupa o perioada de exil.
2. MINERIADELE
Instalarea democratiei in Romania a fost una brutala. Mineriadele din 1990 au schimbat complet soarta tarii, multi dintre istoricii si analistii politici cunoscuti sustinand ca aceste evenimente au intors Romania in timp.
3. ADERAREA LA NATO
Desi a solicitat aderarea la NATO in anul 1993, Romania a devenit membra a celei mai puternice organizatii militare de mentinere a pacii abia pe 29 martie 2004, dupa lungile negocieri purtate de guvernul Nastase cu forurile europene si americane.
4. ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANA
Pe 1 ianuarie 2007, Romania a devenit cel de-al 27-lea stat membru UE. Se spune ca tarile europene care fac parte din NATO au un singur curs politic: aderarea la Uniunea Europeana.
Romania a aderat la acest club select dupa 3 ani de cand a fost membra NATO. Acest lucru a insemnat liberalizarea circulatiei si posibilitatea romanilor de a munci mai usor in strainatate.
5. SIBIUL A FOST SINGURA CAPITALA CULTURALA EUROPEANA DIN ISTORIA ROMANIEI
Romania s-a remarcat si pe plan cultural. In anul 2007, Sibiul devenea capitala culturala europeana, alaturi de Luxembourg. Urmatorul an cand Romania va mai detine o capitala culturala europeana este 2021.
6. VIZITA PAPEI IOAN PAUL AL II-LEA
Poate ca cel mai important eveniment din punct de vedere religios a fost vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania in anul 1999. Acesta declara la acea vreme ca „Romania este Gradina Maicii Domnului”.
7. CRIZA ECONOMICA – AUSTERITATEA
Romania a intrat in anul 2009 in lista tarilor afectate de criza economica. Aceasta a fost confirmata in anul urmator atat de guvern cat si de institutiile bancare. Criza economica a dus la taierea salariilor bugetarilor, iar romanii trebuiau sa stranga cureaua pentru a trece de acest mare impas.
8. TRAGEDIA DIN COLECTIV
Pe 30 octombrie 2015, Romania a fost zguduita de cea mai mare tragedie sociala din ultimii 25 de ani. Zeci de tineri au ars de vii in clubul Colectiv, unde asistau la un concert de muzica rock.
Protestele care au urmat in urma tragediei au schimbat complet Romania. A cazut un guvern creditat la alegerile anterioare de populatie, iar un primar din Capitala si-a dat demisia.