MOŢIUNEA DE CENZURĂ PNL A PICAT. Victor Ponta rămâne PREMIER

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL, intitulată "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", a picat. În total au fost 206 voturi în favoarea moţiunii, însă insuficiente pentru răsturnarea Guvernului Ponta. Şeful Guvernului a declarat la începutul şedinţei că "dincolo de o serie de jigniri, invective, nu există niciun fel de critică adusă actului de Guvernare".  
Ionela Marcu
29 sept. 2015, 07:04
MOŢIUNEA DE CENZURĂ PNL A PICAT. Victor Ponta rămâne PREMIER

UPDATE 13.10. Şedinţă de grup a liberalilor după moţiunea de cenzură.

„Moţiunea de cenzură nu a fost un eşec. (…) Sunt dezamăgit pentru poziţia pe care au avut-o parlamentarii Puterii„, a precizat Mircea Toader la România TV.

 

UPDATE 13.00. Moţiunea de cenzură a picat. În urma numărării bilelor din urne s-au strâns doar 206 voturi în favoarea moţiunii. Liberalii aveau nevoie de 276 de voturi pentru ca moţiunea să treacă.

La acestea se adăugă încă 8 voturi împotriva moţiunii de cenzură. Printre cei care au votat împotriva răsturnării guvernului Ponta s-a numărat şi social-democratul Şerban Niculae.

UPDATE 12.55. Votul pe moţiunea de cenzură s-a încheiat. Urnele au fost luate, iar acum voturile sunt numărate.

UPDATE 12.45

S-a respectat decizia coaliţiei de Guvernare. Parlamentarii PSD-UNPR-ALDE au asigurat cvorumul, dar nu votează. Parlamentarii Puterii spun că nu au emoţii.

Vasile Blaga şi Elena Udrea au votat deja moţiunea.

UPDATE 12.35: Crin Antonescu este şi el prezent la dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

Alături de acesta este şi Elena Udrea, care a anunţat pe Facebook că va vota moţiunea, „nu pentru conţinutul ei ci pentru a nu rata o ocazie de a sancţiona acest Guvern.” În plus, fosta şefă PMP a precizat că „la cât de slab au pregătit-o liberalii, moţiunea va cădea”.

UPDATE 12.25 Rovana Plumb:

„În ceea ce priveşte disputele şi declaraţiile în Parlament sigur că se referă la faptul că această moţiune de cenzură este un demers superficial şi care demonstrează ipocrizia PNL.

Este un demers total neserios. În aceste clipe parlamentarii PSD sunt în sală, dar nu votează”, a precizat Rovana Plumb, ministrul Muncii.

UPDATE 12.15

A început votul pe moţiune. Va fi vot secret cu bile: bila albă în urna albă şi bila neagra în urna neagră înseamnă vot pentru răsturnarea Guvernului Ponta, iar bila albă în urna neagră şi bila neagră în urna albă înseamnă vot împotriva moţiunii de cenzură.

UPDATE 12.10. Victor Ponta:

„Astăzi PNL a devenit PDL. Ia de la alţii. Au fost momente vesele şi distinse. Aveţi o doamnă care în fiecare zi îmi cere demisia. Şi dimineaţa şi seara.

Blaga a zis că mi-a spus că m-a scos din politică. Am si eu un Labrador acasă care se crede tigru. Cei care m-au scos din politică, din păcate vă vor scoate şi pe dumneavoastră.

Cred că azi s-a dovedit că Guvernarea actuală are nevoie de multe lucruri de îmbunătăţit. Sunt foarte lucrurri pe care trebuie să le facem mai bine. Nu există o alternativă la Guvernarea noastră”, a precizat Victor Ponta


UPDATE 12.00. Vasile Blaga:

Nu mă bucur de răul nimanui. Nu mă bucur de situaţia domnului Ponta. (…)

Prima regulă este că nu ai voie să te pui pe tine deasupra intereselor ţării.

Moţiunea noastră nu este despre un om, nu am făcut o obsesie pentru Victor Ponta. Moţiunea este pentru separarea apelor: alegeţi să fiţi până la capăt cu Victor Ponta într-o guvernare fără viitor.

Sunt peste 100 de zile de când Victor Ponta se încăpăţânează să rămână în funcţie. Situaţia este unică în Europa. Credibilitatea lui Ponta în faţa partenerilor internaţionali este zero.

Să nu uităm şi comportamentul dlui Ponta din ultimele 100 de zile. A făcut tot ce se poate ca să fie uitată situaţia şi sî mute atenţia în alta parte. A plecat din ţară pe nepusă masă, a aruncat cu populisme şi a încercat ca să transforme Codul Fiscal într-o armă personală.

Premierul este un politician disperat. Guvernul Ponta a pus zeci de taxe şi impozite mărite în cele mai nepotrivite momente. Noi ne-am făcut datoria şi am tras un semnal de alarmă, astăzi v-am oferit soluţia”, a precizat Vasile Blaga.


UPDATE 11.55. Liviu Dragnea:

„Eu îmi păstrez abordarea dialogului, încerc să constat câteva lucruri.

Din fericire pentru poporul român, Caragiale încă nu a murit. Am văzut foarte multe acuzaţii reciproce, ieşiri publice în care s-au folosit cuvinte care nu au ce căuta în limbajul unui parlamentar.

Am fost criticaţi că suntem prezenţi şi nu votăm. Eu înţeleg aşa: când cineva porneşte o acţiune, înseamnă că are şi oamenii necesari pentru a susţine aceasta acţiune. Ţi-ai făcut un calcul şi ştii că ai numărul de voturi suficient, ai şi echipa guvernamentală care să vină imediat, ai şi propunere de prim-ministru (…)

E ca şi cum ne-aţi cere să vă aducem parlamentari să vă voteze moţiunea şi nişte cetăţeni să vă mărească rândurile la miting. Aşa ceva nu se poate face.

Mă mir de unde brusc a apărut această lipsă de experienţă politică (…)

Scene de genul celor care s-au întâmplat aici se văd pe posturi generaliste: Acces direct, indirect, telenovele, Mireasa pentru fiul meu… În Parlament, cetăţenii români aşteaptă să se voteze legi”, a precizat Liviu Dragnea.


UPDATE 11.35 Kelemen Hunor:

„Vom vota moţiunea de cenzură. Dar nu trebuie ca votul să fie interpretat pentru textul moţiunii. O moţiune nu trebuie îndreptată impotriva unui singur membru al guvernului.

Investiţiile sunt ca şi inexistente, guvernul creeaza tensiuni între diferite grupuri sociale, ordonanţele de urgenţă creează dezechilibru între executiv şi legislativ.

Unii dintre membrii guvernului au devenit portavocea extremismului Şi naţionalismului orb”, a precizat Kelemen Hunor, liderul UDMR.


UPDATE 11.20 Călin Popescu Tăriceanu:

„ALDE nu va vota moţiunea de cenzură. (…)

Sper să nu ajungem în situaţia în care să cerem permisiunea procurorilor în legatură cu oportunitatea unei decizii politice. Separaţia puterilor în stat înseamnă echilibrul între puteri, mă întreb dacă puterea judecătorească nu s-a transformat într-o superputere, dincolo de ceea ce îşi doreşte Constituţia”, a precizat Tăriceanu.

 

UPDATE 11.10 Cătălin Predoiu:

„Este şansa României de a dobândi o administraţie funcţională. Administraţia din această ţară nu mai lucrează pentru români de luni de zile.

Este un blocaj administrativ generalizat şi acesta poate fin rezolvat prin demisia lui Ponta. Aceasta ar da şansa repornirii şansei noastre. Guvernul nu mai este în plan extern. Nimeni nu îşi mai permite să negocieze proiecte cu un premier”, a menţionat Cătălin Predoiu pentru România TV.

Guvernarea unei ţări înseamnă eficienţa administraţiei. Ce poate înţelege un om tânăr, un om matur care desfăşoară o meserie cu demnitate, că în fruntea Guvernului se află un premier cu probleme penale. (…)

Domnul Ponta este o nulitate”, a adăugat Predoiu.


UPDATE 11.00 Alina Gorghiu:

„Noi politicienii nu avem voie nici să condamnăm nici să judecăm.

Aţi căutat tot ce aţi putut să găsiţi şi nu aţi găsiţi nimic despre mine. Le-aţi pus pe Cazanciuc să mă ameninţe. Dacă găsiţi cel mai mic argument despre care să se spună despre mine, o urmă de suspiciune, că am încălcat legea, demonstraţi-o. (…)

Avem un prim-ministru care nu mai poate reprezenta România. Ponta este un prim-ministru trimis în judecată, nimic mai mult nimic mai puţin. (…)

Lasă în urmă tone de invective şi o mare pată pe imaginea României. Un guvern cu susţinere zero este un Guvern zero, autorul este chiar Ponta.

Guvernul său în condiţiile în care parlamentarii Puterii sunt împiedicaţi să voteze. Ponta este dirijat, coordonat de cele trei partide din coaliţie. (…) Ponta mai degrabă şi-ar tăia un picior decât să-şi dea demisia”, a precizat Alina Gorghiu în Parlament.

„Victor Ponta e înţepenit pe scaunul de la Palatul Victoria. Această moţiune nu este despre Victor Ponta este despre realitatea României, despre clasa politică pe care o are. (…)

Aveţi de ales între a sta în genunchi în bănci şi a vă ridica la înălţimea aşteptărilor”, a adăugat liderul PNL.

UPDATE 10.45 Victor Ponta:

„Dincolo de o serie de jigniri, invective, nu există niciun fel de critică adusă actului de Guvernare. Nu există nicio soluţie în cazul improbabil în cazul în care moţiunea ar trece.

Protestatarii credeau că au venit să protesteze împotriva celor care le-au tăiat pensiile şi salariile. (…) Nici domnul Blaga nu mai e ce a fost odată. Sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari. (…)

Cred că demersul de azi este o şmecherie politică. Asta e, nu avem ce face până la anul, cred liberalii. Când e de muncă cei de la PNL nu se pricep.

Vă aduc înainte că în 26 aprilie 2012 când USL s-a prezentat în faţa Guvernului s-a prezentat cu un Guvern format, cu un program de Guvernare. Nu există o alternativă la actualul Guvern (…)

UDMR a fost intotdeauna constant în a combate implicarea judiciarului în actul de politică. Respect dreptul dvs. de a vota moţiunea, dar cred ca trebuie să spuneţi care este poziţia dvs. faţă de ce spun colegii liberali. În 2012 au spus că nu sunteţi buni să guvernaţi, acum vor spune că sunteţi buni”, a precizat Victor Ponta la şedinţa unde se votează moţiunea de cenzură.

Premierul  a adăugat că o moțiune de cenzură, așa cum este prevăzută în Constituție, se referă la activitatea Guvernului, la măsurile economice, sociale, la problemele populației, în schimb în demersul actual al Opoziției nu se regăsește așa ceva.

„Vreau să vă dau un citat de ieri cu care sunt cu totul de acord și nici colegii de la PDL—PNL nu pot să-l contrazică: ‘economia României beneficiază de avantaje importante, creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, numeroase resurse, România reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune’, a spus ieri președintele Iohannis investitorilor americani.

Așa e și din acest motiv trebuie să continuăm în această direcție pe care o prezentăm cu toții partenerilor internaționali”, a precizat Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a acuzat marți pe liberali că se ascund în spatele procurorilor și așteaptă ca aceștia să facă opoziție în locul lor.

„Cred că intenția PNL-PDL de a se ascunde mereu în spatele procurorilor, de a aștepta ca aceștia să facă opoziție în locul lor este o intenție profund greșită, care nu are legătură cu principiile democratice.

Cred în continuare că în Parlament trebuie să se facă politică și nu justiție și în justiție trebuie să se exercite doar drepturile și libertățile fundamentale și responsabilitățile în fața judecătorilor”, a spus premierul, de la tribuna Parlamentului, la dezbaterea moțiunii de cenzură.


UPDATE 10.40. Liviu Dragnea a declarat că parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură a PNL, dar nu votează, arătând că cei care au făcut acest demers trebuie să-şi aducă oamenii la vot.

Suntem prezenți, dar nu votăm. (…) Cei care au pornit acest demers de a depune moțiunea de cenzură trebuie să-și aducă voturi. Dacă așteaptă la noi ar însemna că ar trebui să ne ceară să aducem oameni și la mitingul de afară, unde nu e nimeni”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, după ședința grupurilor reunite ale coaliției.

UPDATE 10.30. Primul lucru pe ordinea de zi a şedinţei de Parlament s-a aflat votul pentru noi privilegii. Aleşii au schimbat marţi statutul şi îşi dau cu 1.000 de lei mai mulţi bani pe lună, însă nu la salariu. Ei vor primi sume majorate pentru benzina şi cazare. ‎

Parlamentarii vor primi 400 de lei în plus pentru benzină folosită în circumscripţiile lor parlamentare. În plus, ei primesc încă 600 de lei în plus pentru cazare. Astfel, aleşii vor beneficia lunar în total de 1.400 de lei pentru combustibil şi 4.600 de lei pentru cazare. 

Parlamentarii au votat în unamimitate pentru aceste privilegii. 293 de voturi pentru, 31 de abţineri şi 1 vot împotrivă.

Update 10.20. Preşedintele Camera Deputaţilor Valeriu Zgonea a deschis şedinţa Parlamentului. Potrivit acestuia, 309 parlamentari sunt prezenţi la şedinţa în care se dezbate moţiunea de cenzură.

În sala de plen sunt liderii Puterii: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu, Liviu Dragnea, plus câţiva miniştri.

Opoziţia ar avea nevoie de încă 60 de voturi pentru ca moţiunea să treacă.

UPDATE 10.15. S-a întârziat începerea şedinţei, potrivit România TV. Nu au venit în sală toţi cei din Opoziţie. Chiar dacă au semnat listele de prezenţă, liderii liberalilor s-au dus la mitingul din Parcul Izvor şi încă nu s-au întors.

UPDATE 10.10. Ludovic Orban i-a atacat dur pe parlamentarii Puterii care au decis să fie prezenţi la dezbaterea privind moţiunea de cenzură, dar să nu voteze.

„În afară oamenilor prezenţi am strâns peste 1,5 milioane de semnături ale românilor care s-au săturat de Victor Ponta. (…)

Să le fie ruşine dacă fac aşa Victor Ponta îi făcea oi pe parlamentarii Puterii care nu îşi exercitau votul”, a declarat Ludovic Orban pentru România TV.

Purtătoarea de cuvânt a PSD a precizat că moţiunea de cenzură este o şicană la adresa premierului.

„Eu personal şi partidul în care fac parte respectăm decizia de protesta. Această moţiunea nu are ca obiect act guvernului ci este o şicană la adresa lui Victor Ponta. (…)

Textul moţiunii vorbeşte doar despre Ponta ceea ce nu este corect politic (…) Este o acţiune îndreptată împotriva lui Victor Ponta. Dacă avea un subiect economic social, profund, ne întâlneam şi discutam”, a precizat Gabriela Firea la România TV.


Liberalii îi vor pune în faţă premierului teancuri întregi cu cele peste 1 milion de semnături ale românilor pentru demiterea sa.

CITEŞTE ŞI: MOŢIUNEA DE CENZURĂ, la vot în Parlament. Ce şanse sunt să pice Guvernul Ponta. „Marea problemă” a PNL

Victor Ponta a estimat, luni seara, că la moţiunea de cenzură vor fi sub 200 de voturi pentru, în timp ce, ca să poată fi schimbat actualul Guvern, este nevoie de 276 de voturi.

Liderii coaliţiei de guvernare fac front comun pentru apărarea lui Victor Ponta. Parlamentarii Puterii au decis să rămână la dezbaterile pe moţiune, însă nu vor vota. De asemenea, în urma negocierilor, nici parlamentarii minorităţilor şi nici cei ai UDMR nu vor participa la vot.

Votul este secret cu bile.

Pentru a fi adoptată, moțiunea trebuie să întrunească 275 de voturi favorabile. Moțiunea a fost depusă în Parlament pe 21 septembrie de către PNL și a fost citită în plen pe 23 septembrie.

Au semnat moțiunea de cenzură 183 de parlamentari — 122 deputați — 115 de la PNL, șase neafiliați și unul de la grupul democrat și popular — și 61 de senatori — 58 de liberali și trei neafiliați, respectiv Mircea Geoană, Dan Ioniță și Dan Tătaru.

Astfel, cei care vor susţine moţiunea de cenzură sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR şi câţiva de la grupul democrat popular şi neafiliaţi, în total fiind puţin peste 200.

Pe de altă parte, actuala coaliţie guvernamentală este solidară cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmând că rămâne alături de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este susţinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adaugă cei 17 deputaţi de la minorităţile naţionale altele decât cea maghiară care, de regulă, votează cu Guverrnul, deci, în total, peste 300 de parlamentari.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Un banal aparat încarcă factura. Consumul e uriaș
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Coaliția de guvernare anunță reduceri semnificative de posturi la stat
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!