Cei 115 cardinali electori cu vârste sub 80 de ani se închid începând de marţi în Capela Sixtină, pentru a alege următorul Suveran Pontif. Ei vor urma un ritual solemn, stabilit până în cele mai mici detalii.
Matematica acestui conclav sună destul de interesant: 115 cardinali, care au dreptul sa aleagă si care pot deveni, teoretic, oricare dintre ei, viitorul papă.
Prelaţii vor intra în Capela Sixtină în pas solemn, pe muzică religioasă, iar toţi cei care nu fac parte din conclav vor pleca. Apoi va începe votul propriu-zis. Fiecare cardinal va trece un nume pe o bucată de hârtie, pe care sunt tipărite, în limba latină, cuvintele „Aleg ca Suveran Pontif”.
Cardinalii votează de patru ori pe zi – de două ori dimineaţa, de două ori seara, până când un papă este ales. Buletinele vor fi arse însă doar de două ori pe zi, în momentul în care se va ridica şi fumul, negru sau alb, singurul indiciu pentru credincioşi despre ce se întâmplă în Capela Sixtină.
Odată ales noul papă, catolicii primesc anunţul mult aşteptat „Avem Papă”. Iar noul Suveran Pontif iese pentru prima dată la balconul de la Vatican, de unde va binecuvânta mulţimea.
Deocamdată, în cursă par să se fi detaşat câţiva favoriţi. Unul dintre ei este Angelo Scola, cardinal italian în vârstă de 72 de ani. Angelo Scola a promovat dialogul cu islamul, însă criticii îi reproşează lipsa de carismă.
Un alt nume vehiculat pe culoarele Vaticanului este al canadianului Marc Ule, în vârstă de 68 de ani. Marc Ule este unul dintre cei mai apropiaţi ca orientare de Benedict al XVI-lea. Cu o cultură vastă, este considerat timid, dar şi autoritar.
În cărţi s-ar afla şi brazilianul Odilo Scherer, care conduce cea mai mare dioceză catolică din America Latină.
Surpriza ar putea veni, însă, din partea ghanezului Peter Turkson.