Luni, 30 noiembrie, s-a împlinit o lună de la incendiul din clubul Colectiv, al cărui bilanţ este de 60 de morţi şi peste 180 de răniţi. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului se numără artişti, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini. Alexandra Matache avea 26 de ani, era plină de viaţă, iar în noaptea aceea era la lucru în Club Colectiv, unde era barmaniţă. A fost rănită grav, avea arsuri pe căile respiratorii, dar toată lumea spera într-o minune. Pe 1 noiembrie, în jurul orei 17.30, frumoasa fată a pierdut lupta cu viaţa.
Tatăl Alexandrei vrea să se facă dreptate, iar cei care au greşit să plătească scump pentru vieţile distruse.
„Sunt foarte multi implicati in aceasta tragedie care trebuie sa plateasca si care stau bine-mersi acasa, cu familiile lor. Noi nu mai avem familie. Cei care aveau obligatia sa controleze si au omis, cei care trebuiau sa dea autorizatie… noi de-aia ii platim pe acesti primari, sa isi faca treaba. Sa se mai termine cu coruptia, cu tara asta a şpagii. Sa respecte ceea ce e pus sa faca fiecare. Sa isi faca treaba.. asta cred ca e cel mai important. Sa nu mai accepte spagi si alte foloase necuvenite. Eu, daca imi deschid o masuta si vreau sa vand chibrite, vin 1.000 de controale. Pestii mari nu sunt deranjati. Mi-e greu sa cred ca in clubul ala nu a venit macar o data un control… si-au luat dreptul si au plecat. S-au produs ambele efecte.. au venit, s-au uitat, si-au luat ce si-or fi luat si i-au lasat sa functioneze in continuare”, a spus tatal Alexandrei.
„As vrea sa nu se uite aceasta tragedie, sa nu se musamalizeze. As vrea ca cei care sunt intr-adevar vinovati sa plateasca cu adevarat si sa nu se gaseasca un tap ispasitor, iar restul sa stea bine mersi sa isi vada de treburi”, a mai spus Gabriel Matache.
Zeci de persoane, în mare parte aparținători și cunoștințe ai celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți în incendiul din clubul Colectiv, au mers luni la locul tragediei, la o lună după cele întâmplate, pentru a duce flori, a aprinde o candelă și a spune o rugăciune în memoria celor 60 de persoane care au murit.
Împietriţi de durere, cu ochii prea obosiţi de atâtea lacrimi vărsate, rudele celor care au pierit în clubul morţii şi-au adunat cu greu puterile să vină la locul tragediei. Au aprins o lumânare şi au lăsat o floare, rugându-se ca acolo, sus, unde s-au dus cei 60 de tineri, lor să le fie mai bine. Pentru viaţă se luptă acum 30 de răniţi, care sunt internaţi în spitalele din străinătate, ultimul fiind transportat luni la Viena, cu un avion al ministerului de interne.
Alţi 37 de tineri primesc îngrjiri medicale în spitalele din capitală.
Momente cumplite au fost şi pentru cei cinci copii ai Mariei Ion, femeia de serviciu din clubul Colectiv care a murit în noaptea tragediei. Ei au aprins în faţa clubului lumânări.
Un sobor de preoţi a ţinut o slujbă la locul tragediei.