Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, este în vizorul DNA într-un dosar în care procurorii cercetează modalitatea prin care, în martie 2020, au fost achiziționate 300 de ventilatoare pentru bolnavii COVID, din Germania și din China. La acea vreme, România a plătit în avans mai mult decât ar fi trebuit.
Dosarul se judecă la Tribunalul București, în cameră de consiliu, iar următorul termen a fost stabilit, luni, pentru 31 ianuarie 2022, conform Ziare.com.
Rapoartele Curţii de Conturi arată că acele echipamente medicale aveau un preț de piață de 26.000 de lei (cele din Germania) sau de 7.000-10.000 de lei (cele din China). În aceste condiţii, România a plătit pentru ventilatoare un preţ de 56.000 de lei / bucată, iar acest lucru face obiectul dosarului penal.
În cazul achiziţiei de echipamente, prejudiciile estimate se ridică la peste 300 de milioane de lei.
Citeşte şi: Raed Arafat: „Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta, cu siguranţă va ajunge şi în România”
Potrivit sursei citate, Curtea de Conturi a realizat următoarele rapoarte cu privire la achizițiile de echipamente medicale din anul 2020, pe baza cărora a formulat sesizări la DNA:
Două dintre rapoarte au vizat activitatea Unifarm şi achiziţiile de echipamente medicale în primele zile de pandemie, cu nerespectarea prevederilor legii achizițiilor publice. Acestea s-au concretizat într-un dosar penal, care se judecă acum pe rolul Tribunalului București. În acest dosar este vizat Adrian Ionel, fost director al Unifarm.
Adrian Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.
Fostul șef al Unifarm va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.