În fiecare toamnă, gospodinele din România se pregătesc să pună varza la murat. Acest obicei este respectat cusfințenie, fiind transmis din generație în generație și simbolizând adevărata pregătire pentru sezonul rece.
Citește și: Rețetă de varză asortată cu legume la borcan. Ingredientul secret care o menține crocantă și aromată
Punerea verzei la murat este una dintre cele mai respectate tradiții culinare, de sute de ani. Această practică este transmisă din generație în generație și, conform obiceiului, această activitate are loc imediat după data de 26 octombrie, când este sărbătorit Sfântul Dumitru, considerându-se că această perioadă face ca varza să reziste toată iarna. În tradiția românească, punerea verzei la murat este un semn că gospodăriile se apropie de terminarea pregătirilor proviziilor pentru iarnă. Majoritatea gospodinelor consideră că varza murată trebuie pusă la finalul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, temperaturile din această perioadă fiind perfecte pentru fermentarea naturală a verzei. Astfel, ea va fi gata până la Crăciun, când poate fi utilizată pentru sarmale, un fel de mâncare nelipsit de pe mesele românilor de sărbători.
Pentru o varză murată gustoasă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală bine căpățânile și se scoate cotorul. Se poate face o mică incizie în partea de jos pentru ca saramura să pătrundă mai bine. Saramura trebuie pregătită fierbând apă cu sare, porția fiind de 40g de sare la 1 litru de apă. Se așează într-un butoi sau borcan mare, intercalând cu crenguțe de mărar și cimbru, căței de usturoi, boabe de piper, hrean și foi de dafin. Se toarnă saramura răcită peste varză, asigurându-vă că varza este complet acoperită. Apoi, se acoperă și recipientul cu un capac și se lasă într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui pentru aproximativ 4-6 săptămâni.