Prin acest joc, copiii şi adolescenţii sunt încurajaţi să caute un personaj numit Momo, pe una dintre reţelele sociale, WhatsApp, Facebook sau YouTube. Imediat ce tânărul îl contactează pe Momo pe una dintre reţelele sociale, avatarul începe să-i trimită victimei imagini violente şi să-i inducă ideea că ar cunoaşte detalii din viaţa privată a utilizatorului. Momo ameninţă chiar că va apărea în timpul nopţii în casele tinerilor care participă la joc sau că le va întinde o capcană, dacă ei nu mai răspund mesajelor avatarului, spun specialiştii.
Jocul îi provoacă pe tineri să comunice cu un număr necunoscut. Persoana din spatele avatarului îi ameninţă pe utilizatori că vor păţi ceva grav dacă nu urmeză comenzile jocului. În final, personajul cere utilizatorilor să se sinucidă cu camera telefonului pornită, susţin specialiştii.
În Argentina, o fetiţă de 12 ani, s-a sinucis după ce a intrat în capcana acestui joc, scrie presa. Ea s-a filmat înainte de tragedie. Printre ţările care au semnalat extinderea jocului Momo, se numără Germania, Mexic, Franţa şi Statele Unite.
MOMO utilizează ca fotografie de profil imaginea unei sculpturi feminine, cu trăsături groteşti, ochi bulbucaţi, păr negru şi picioare de pasăre. Sculptura aparţine unei artiste japoneze care nu doreşte să-şi asocieze creaţia cu imaginea unui astfel de joc.