„La data de 8 august 2012 a fost înregistrată, la Consiliul Superior al Magistraturii, cererea de demisie din funcţia de membru ales al CSM – reprezentant al judecătorilor din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a doamnei judecător Mona Maria PIVNICERU. (…) Demisia unui membru ales nu este efectivă şi nu produce efecte juridice până când Plenul CSM nu ia act de aceasta”, se arată într-un comunicat al CSM.
Plenul CSM urmează să ia în discuţie demisia lui Pivniceru în şedinţa plenului stabilită deja pentru data de 20 august. Până atunci, interimatul de la Justiţie va fi asigurat de premierul Victor Ponta.
„Calendarul de şedinţe publice a Plenului CSM a fost stabilit pentru săptămâna 20-24 august 2012, anterior acestei perioade fiind imposibilă reuniunea Plenului în condiţii de cvorum”, se mai arată în comunicatul CSM.
„Legea ANI şi Legea transparenţei funcţiilor publice nu face distincţie între miniştri, miniştrii secretari de stat. Prin urmare şi unii şi alţii sunt la fel de incompatibili, iar textul permite detaşarea oricărui judecător în oricare din aceste funcţii”, a spus Mona Pivniceru la sosirea la sediul CSM.
Luni, Mona Pivniceru a fost propusă pentru fotoliul de ministru al Justiţiei. Luni, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în şedinţa de luni, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru.
Pentru a accede în funcţia de ministru, Pivniceru ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de membru al CSM, apoi să revină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după care să ceară detaşarea la Ministerul Justiţiei.
Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Mona Pivniceru i-a transmis că va demisiona din funcţia de membru al CSM, procedurile urmând să fie încheiate în câteva zile şi va prelua funcţia de ministru.