Mona Pivniceru s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a discutat, marţi, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, controlul constituţionalităţii actelor normative, dar şi despre percepţia privind modificarea Constituţiei României.
Romania TV
11 sept. 2012, 12:53
Mona Pivniceru s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

„Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut marţi o întrevedere cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), care efectuează o vizită la Bucureşti, la invitaţia Guvernului României, în pregătirea Opiniei solicitate în luna iulie 2012 de secretarul general al Consiliului Europei şi de Prim-ministrul Guvernului României”, precizează Ministerul Justiţiei (MJ) într-un comunicat de presă.

Discuţia a vizat subiecte legate de organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar român, procesul de legiferare, precum şi problema controlului constituţionalităţii ex ante al actelor normative.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost interesată de detalierea unor aspecte privind percepţia nevoii de modicare a Constituţiei şi a legislaţiei subsecvente în raport de evoluţia realităţilor juridice din Romania.

„Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa rolului instituţiilor fundamentale ale statului în bunul mers al societăţii în general, reafirmând angajamentul executivului în acest sens”, precizează MJ.

O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia s-a aflat luni şi marţi la Bucureşti, unde a avut întâlniri cu judecătorii CCR, cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, dar şi cu lideri ai partidelor parlamentare.

Premierul Victor Ponta a susţinut în discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia că statul de drept nu a fost niciodată, în ultimele luni, în pericol în România şi a precizat că Guvernul vrea să depăşească actuala criză politică, fiind însă necesar ca toate părţile să respecte voinţa românilor.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut în cursul după-amiezii o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Băsescu a declarat, la întâlnire, că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului – CCR, Parchetul General sau DNA – au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.

Şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a primit luni, la Senat, delegaţia Comisiei de la Veneţia care se află la Bucureşti, la întrevedere participând şi Ghişe.

Potrivit senatorului PNL, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au fost interesaţi de motivul pentru care Parlamentul României a stabilit un termen scurt, de o zi, în care Curtea Constituţională să dea avizul privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Crin Antonescu explicând că avizul CCR era unul consultativ în această procedură.

„O temă a fost de ce s-a dat un termen atât de scurt, şi anume o zi, de către Parlament privind avizul Curţii Constituţionale. Dânsul a explicat că, potrivit Constituţiei, e vorba de un aviz consultativ, nu un aviz conform şi că Parlamentul oricum ar fi fost decis să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu”, a spus Ghişe.

Conform lui Ghişe, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia „au marşat şi asupra unor aprecieri formulate anterior chiar de către domnul preşedinte Crin Antonescu, asupra faptului că unii care pun obstrucţii guvernării, inclusiv magistraţii Curţii Constituţionale, ar putea să fie schimbaţi pe motive procedurale”.

„Domnul preşedinte Antonescu a confirmat faptul că a făcut declaraţii anterioare referendumului pe acest subiect şi că există nu doar suspiciuni, ci fapte devenite deja de notoritate, asupra unor decizii anterioare care sunt profund contradictorii”, a afirmat Ioan Ghişe.

El a susţinut că şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au recunoscut acest fapt „prin vocea liderului delegaţiei”.

„A conformat că au cunoştinţă de faptul că decizii, de-a lungul timpului, luate de Curtea Constituţională sunt contradictorii pe fond”, a afirmat senatorul.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a spus că discuţia judecătorilor de la CCR cu delegaţia Comisiei de la Veneţia a constat într-o comparaţie între cele două suspendări ale preşedintelui Traian Băsescu, din 2007, respectiv 2012.

„Am discutat despre articolul 150, alineatul 6 din Constituţie referitor la domeniile în care pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă, despre avizul dat în cazul suspendării preşedintelui. Ni s-a cerut să facem o comparaţie între suspendarea din 2007 şi cea din 2012”, a declarat Augustin Zegrean după întrevederea cu oficialii comisiei.

Zegrean a precizat că membrii delegaţiei nu au făcut vreo recomandare magistraţilor. „Ei nu fac nici reclamaţii, nici recomandări. Ei vor da un raport care se va discuta în Comisia de la Veneţia în luna octombrie şi va fi înaintat secretarului general al Consiliului Europei (…) Eu sper că va fi un raport pozitiv”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol