Mona Pivniceru s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a discutat, marţi, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, controlul constituţionalităţii actelor normative, dar şi despre percepţia privind modificarea Constituţiei României.
Romania TV
11 sept. 2012, 12:53
Mona Pivniceru s-a întâlnit cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

„Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut marţi o întrevedere cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), care efectuează o vizită la Bucureşti, la invitaţia Guvernului României, în pregătirea Opiniei solicitate în luna iulie 2012 de secretarul general al Consiliului Europei şi de Prim-ministrul Guvernului României”, precizează Ministerul Justiţiei (MJ) într-un comunicat de presă.

Discuţia a vizat subiecte legate de organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar român, procesul de legiferare, precum şi problema controlului constituţionalităţii ex ante al actelor normative.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost interesată de detalierea unor aspecte privind percepţia nevoii de modicare a Constituţiei şi a legislaţiei subsecvente în raport de evoluţia realităţilor juridice din Romania.

„Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa rolului instituţiilor fundamentale ale statului în bunul mers al societăţii în general, reafirmând angajamentul executivului în acest sens”, precizează MJ.

O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia s-a aflat luni şi marţi la Bucureşti, unde a avut întâlniri cu judecătorii CCR, cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, dar şi cu lideri ai partidelor parlamentare.

Premierul Victor Ponta a susţinut în discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia că statul de drept nu a fost niciodată, în ultimele luni, în pericol în România şi a precizat că Guvernul vrea să depăşească actuala criză politică, fiind însă necesar ca toate părţile să respecte voinţa românilor.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut în cursul după-amiezii o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Băsescu a declarat, la întâlnire, că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului – CCR, Parchetul General sau DNA – au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.

Şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a primit luni, la Senat, delegaţia Comisiei de la Veneţia care se află la Bucureşti, la întrevedere participând şi Ghişe.

Potrivit senatorului PNL, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au fost interesaţi de motivul pentru care Parlamentul României a stabilit un termen scurt, de o zi, în care Curtea Constituţională să dea avizul privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Crin Antonescu explicând că avizul CCR era unul consultativ în această procedură.

„O temă a fost de ce s-a dat un termen atât de scurt, şi anume o zi, de către Parlament privind avizul Curţii Constituţionale. Dânsul a explicat că, potrivit Constituţiei, e vorba de un aviz consultativ, nu un aviz conform şi că Parlamentul oricum ar fi fost decis să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu”, a spus Ghişe.

Conform lui Ghişe, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia „au marşat şi asupra unor aprecieri formulate anterior chiar de către domnul preşedinte Crin Antonescu, asupra faptului că unii care pun obstrucţii guvernării, inclusiv magistraţii Curţii Constituţionale, ar putea să fie schimbaţi pe motive procedurale”.

„Domnul preşedinte Antonescu a confirmat faptul că a făcut declaraţii anterioare referendumului pe acest subiect şi că există nu doar suspiciuni, ci fapte devenite deja de notoritate, asupra unor decizii anterioare care sunt profund contradictorii”, a afirmat Ioan Ghişe.

El a susţinut că şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au recunoscut acest fapt „prin vocea liderului delegaţiei”.

„A conformat că au cunoştinţă de faptul că decizii, de-a lungul timpului, luate de Curtea Constituţională sunt contradictorii pe fond”, a afirmat senatorul.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a spus că discuţia judecătorilor de la CCR cu delegaţia Comisiei de la Veneţia a constat într-o comparaţie între cele două suspendări ale preşedintelui Traian Băsescu, din 2007, respectiv 2012.

„Am discutat despre articolul 150, alineatul 6 din Constituţie referitor la domeniile în care pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă, despre avizul dat în cazul suspendării preşedintelui. Ni s-a cerut să facem o comparaţie între suspendarea din 2007 şi cea din 2012”, a declarat Augustin Zegrean după întrevederea cu oficialii comisiei.

Zegrean a precizat că membrii delegaţiei nu au făcut vreo recomandare magistraţilor. „Ei nu fac nici reclamaţii, nici recomandări. Ei vor da un raport care se va discuta în Comisia de la Veneţia în luna octombrie şi va fi înaintat secretarului general al Consiliului Europei (…) Eu sper că va fi un raport pozitiv”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru toate mașinile din România. Amendă 4.500 de lei pentru șoferii care NU achită. Nu există excepții
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Pensionarea românilor din diaspora. Greșeala frecventă de la depunerea dosarului
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Așa își îneacă amarul Dan Alexa: A 'atacat' și n-a ratat! Aflat în divorț după ce a fost tradus de soția Andrada cu Alex Bodi, antrenorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei care fac plăți cu cardul. Sunteți taxați în plus. Decizia luată de Visa și Mastercard
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație