„Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut marţi o întrevedere cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), care efectuează o vizită la Bucureşti, la invitaţia Guvernului României, în pregătirea Opiniei solicitate în luna iulie 2012 de secretarul general al Consiliului Europei şi de Prim-ministrul Guvernului României”, precizează Ministerul Justiţiei (MJ) într-un comunicat de presă.
Discuţia a vizat subiecte legate de organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar român, procesul de legiferare, precum şi problema controlului constituţionalităţii ex ante al actelor normative.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost interesată de detalierea unor aspecte privind percepţia nevoii de modicare a Constituţiei şi a legislaţiei subsecvente în raport de evoluţia realităţilor juridice din Romania.
„Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa rolului instituţiilor fundamentale ale statului în bunul mers al societăţii în general, reafirmând angajamentul executivului în acest sens”, precizează MJ.
O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia s-a aflat luni şi marţi la Bucureşti, unde a avut întâlniri cu judecătorii CCR, cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, dar şi cu lideri ai partidelor parlamentare.
Premierul Victor Ponta a susţinut în discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia că statul de drept nu a fost niciodată, în ultimele luni, în pericol în România şi a precizat că Guvernul vrea să depăşească actuala criză politică, fiind însă necesar ca toate părţile să respecte voinţa românilor.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut în cursul după-amiezii o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Băsescu a declarat, la întâlnire, că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului – CCR, Parchetul General sau DNA – au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.
Potrivit senatorului PNL, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au fost interesaţi de motivul pentru care Parlamentul României a stabilit un termen scurt, de o zi, în care Curtea Constituţională să dea avizul privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Crin Antonescu explicând că avizul CCR era unul consultativ în această procedură.
„O temă a fost de ce s-a dat un termen atât de scurt, şi anume o zi, de către Parlament privind avizul Curţii Constituţionale. Dânsul a explicat că, potrivit Constituţiei, e vorba de un aviz consultativ, nu un aviz conform şi că Parlamentul oricum ar fi fost decis să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu”, a spus Ghişe.
Conform lui Ghişe, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia „au marşat şi asupra unor aprecieri formulate anterior chiar de către domnul preşedinte Crin Antonescu, asupra faptului că unii care pun obstrucţii guvernării, inclusiv magistraţii Curţii Constituţionale, ar putea să fie schimbaţi pe motive procedurale”.
„Domnul preşedinte Antonescu a confirmat faptul că a făcut declaraţii anterioare referendumului pe acest subiect şi că există nu doar suspiciuni, ci fapte devenite deja de notoritate, asupra unor decizii anterioare care sunt profund contradictorii”, a afirmat Ioan Ghişe.
El a susţinut că şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au recunoscut acest fapt „prin vocea liderului delegaţiei”.
„A conformat că au cunoştinţă de faptul că decizii, de-a lungul timpului, luate de Curtea Constituţională sunt contradictorii pe fond”, a afirmat senatorul.
„Am discutat despre articolul 150, alineatul 6 din Constituţie referitor la domeniile în care pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă, despre avizul dat în cazul suspendării preşedintelui. Ni s-a cerut să facem o comparaţie între suspendarea din 2007 şi cea din 2012”, a declarat Augustin Zegrean după întrevederea cu oficialii comisiei.
Zegrean a precizat că membrii delegaţiei nu au făcut vreo recomandare magistraţilor. „Ei nu fac nici reclamaţii, nici recomandări. Ei vor da un raport care se va discuta în Comisia de la Veneţia în luna octombrie şi va fi înaintat secretarului general al Consiliului Europei (…) Eu sper că va fi un raport pozitiv”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale.