Acest format, care implică creşterea numărului de meciuri de la 64 la 80, era prevăzut din 2026, dar dacă va fi votată la Congresul FIFA din 6 iunie, de la Paris, pentru 2022, ar fi nevoie de o ţară vecină care să preia o parte dintre partide, lucru dificil în contextul politic tensionat din zonă. „Misiunea noastră este de a continua să dezvoltăm fotbalul, să îmbunătăţim calitatea, de aceea intenţionăm să trecem la 48 de echipe„, a declarat Infantino.
Potrivit studiului de fezabilitate, o Cupă Mondială cu 48 de echipe în loc de 32 ar genera „venituri suplimentare de 300 până la 400 de milioane de dolari”. Însă pentru a se trece de la un program cu 64 de meciuri la unul cu 80 de meciuri unele partide ar trebui să se dispute în afara Qatarului, într-o ţară vecină.
Situaţia geopolitică din regiune nu îi este însă favorită Qatarului. În 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Egiptul au impus un embargo economic şi diplomatic Qatarului, căruia-i reproşează că este prea apropiat Iranului, marele rival regional al Riadului, şi pe care-l acuză că susţine terorismul, din cauza bunăvoinţei sale faţă de mişcarea islamistă Fraţii Musulmani.
FIFA a aprobat, de asemenea, folosirea VAR la Cupa Mondială feminină din 2019, care va fi organizată în Franţa, la vară.
De asemenea, FIFA a decis să lanseze, începând din 2021, Cupă Mondială a cluburilor lărgită, cu 24 de echipe. UEFA se opune unei astfel de competiţii lărgite, estimând că ar putea afecta Liga Campionilor şi nu şi-ar găsi loc într-un calendar aglomerat. Marile cluburi europene au anunţat că vor boicota acest turneu.