Moneda românească scoasă din uz a atras atenția colecționarilor, bănuțul ajungând să se vândă cu 80.000 de euro în mediul online. De-a lungul timpului, popularitatea platformelor pe care oamenii își scot la vânzare diferite obiecte pe care nu le mai folosesc a crescut considerabil, iar colecționarii de monede nu fac excepție.
Un simplu bănuț care se găsea în buzunarele și portofelele tuturor în trecut, dar nu valora aproape nimic, este acum extrem de căutat de colecționari și îți poate aduce o mică avere. Colecționarii sunt la mare căutare de monede vechi, iar anunțurile de pe site-urile și plaformele de vânzări se înmulțesc pe zi ce trece.
Monedele păstrate cu sfințenie de români sunt acum extrem de căutate de colecționari și pot aduce câștiguri mari. Aceștia publică pe site-urile de vânzări și pe rețelele de socializare anunțuri prin care își manifestă interesul față de anumite monede sau bancnote vechi. Acest fenomen a căpătat tot mai mare amploare în ultimii ani, bancnotele și monedele vechi ajungând să se vândă la prețuri piperate, mai ales pentru faptul că marii colecționari sunt dispuși să plătească o avere pentru a și le putea adăuga la colecție. Așadar, în timp ce unii țin cu dinții de ele, alții le scot la vânzare și câștigă bani frumoși și pe urma lor.
Un bucureștean a pus un anunț pe internet, însă situația poate fi dicifilă deoarece bănuțul poate fi considerat un obiect care să facă parte din patrimoniul național. El nu a oferit multe informații despre monedă, însă aceasta este foarte veche. Este vorba despre un ban roman care datează din secolul al IV-lea, fiind realizat din argint. Emis de către Constantin cel Mare între 320 şi 324, bănuţul a fost făcut în monetăria din Sirmium şi îl are pe avers pe marele împărat.
Pe spate se pot observa două busturi: cel a lui Constantin al II-lea și cel al lui Crispus. Gaius Flavius Iulius Valerius Crispus a fost primul fiu al împăratului Constantin I cel Mare și al Minervinei. În anul 317, la Serdica, a primit titlul de Caesar, împreună fratele său vitreg, nou-născutul Constantin al II-lea, băiat al împăratului Constantin I din căsătoria cu Fausta. Astfel, moneda este una foarte veche, istorică, motiv pentru care cei care au colecţii de obiecte numismatice o doresc, în ciuda preţului uriaş cerut de proprietari.
“Monedă veche de vânzare. Vând monedă veche nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru cine cunoaşte prețul este fix: 80.000 de euro (400.000 de lei)”, se arată în anunţul postat de bucureştean pe OLX.
Potrivit legii din țară, mica monedă care se vinde cu 80.000 de euro pe internet poate fi considerată ca făcând parte din patrimoniul naţional. Legea se referă la orice obiect realizat înainte de 1800 şi care nu are autorizaţie nominală primită de la Banca Naţională a României.
Citește și: BNR a lansat o bancnotă aniversară de 100 de lei cu regele Carol I. Cât costă să o ai