Un anunţ legat de o monedă din 1997 a stârnit atenție în rândul internauților. Un român vinde un astfel de ban pentru aproape 7.000 de lei, iar mulţi dintre internauţi se întreabă de ce este atât de scump.
Pentru a explica tuturor suma cerută, vânzătorul a ataşat şi o fotografie cu preţul la care se vinde un astfel de obiect de un străin.
În ultima vreme, multe persoane au făcut bani frumoşi din vânzarea monedelor sau bancnotelor pe internet.
Pasionaţii de numismatiăa “vânează” anunţurile în speranţa că vor găsi o adevărată comoară. Din nefericire, multe dintre ele sunt la preţuri exagerate fără vreun motiv întemeiat.
De exemplu, o monedă din 1997 se vinde acum cu 1234 de euro (peste 6.000 de lei). Este vorba de 50 pence din Marea Britanie.
„Vând monedă în stare bună pentru colecţionari. Pe Ebay, are un preţ frumos. Am mai multe monede vechi în anunţurile mele”, a scris românul pe .
Pe aversul monedei se poate observa cel de-al treilea portret oficial al Reginei Elisabeta a II-a şi o inscripţie în limba latină.
În ceea ce priveşte reversul, pe acesta a fost inscripţionată valoarea banului, dar şi o imagine cu Britannia (personificare mitologică feminină a națiunii britanice), care ţine în mână un trident.
Pasionaţii de numismatică aşteaptă cu nerăbdare să pună mâna pe cea mai scumpă monedă românească. Aceasta este polul lui Carol I – monedă de 20 de lei, din aur.
A fost pusă în circulaţie în 1868 şi există doar 200 astfel de exemplare.
„Apariţia sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare faţă de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză şi în acelaşi timp un gest abil şi temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obţinerea independenţei ţării.
Moneda este una dintre cele mai mari rarităţi din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare (cifra cel mai des întâlnită fiind aceea de 200 exemplare). Și din acest motiv, valoarea sa simbolică este una extraordinară”, explică dr. Emanuel Petac, şeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.
Te-ar putea interesa și Se amână iar trecerea la euro în 2024, anunță guvernatorul Băncii Naționale. De când se schimbă banii
Astfel, moneda a ajuns să coste 100.000 de euro!