Monica Anisie a organizat duminică, de la ora 16.00, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali din ţară, în contextul începerii noului an şcolar. După videoconferinţă, ministrul a susţinut o declaraţie de presă.
RomaniaTV.net a transmis live declaraţiile ministrului Educaţiei:
În 11 judeţe din România nicio unitate de învăţământ nu se află în scenariul roşu, a anunţat, duminică, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.
-Este vorba de Harghita, Caraş-Severin, Hunedoara, Ialomiţa, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Covasna şi Vaslui. În aceste judeţe activităţile didactice se vor desfăşura în scenariul verde sau în scenariul galben.
-La momentul acesta, în conformitate cu deciziile luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, avem următoarea situaţie: 12.423 de unităţi de învăţământ care funcţionează în scenariul VERDE, 4.915 unităţi în scenariul GALBEN şi 263 de unităţi în scenariul ROŞU.
-Aşa cum probabil ştiţi, suntem într-un proces dinamic, tocmai de aceea la Bucureşti s-a realizat de urgenţă întrunirea Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru a identifica, acolo unde este cazul, anumite situaţii şi a lua o nouă decizie în sensul în care Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ a făcut o nouă propunere. Această nouă propunere vine din cauza situaţiei epidemiologică din unele unităţi de învăţământ.
-Vă pot spune că există 106 cadre didactice spitalizate, 293 cadre didactice aflate în carantină şi care doresc să predea online, 91 care au intrat în concediu medical.
-Vreau să vă spun că sunt 147 care începând cu 1 septembrie au depus dosarele de pensionare.
-Aş vrea să fac un apel către societate. Ne aflăm într-o situaţie dificilă şi aş vrea să punem umărul cu toţii la revenirea copiilor la spaţiul şcolii. Copiii îşi doresc să revină, profesorii îşi doresc să-şi vadă elevii. Haideţi să încetăm să politizăm educaţia în aceste momente. E nevoie să fim împreună. Dacă suntem împreună, se poate să facem educaţie. Lăsând politica deoparte, vom putea avea în spaţiul şcolii copii în siguranţă, profesori pregătiţi.
-Aş vrea să citez dintr-un mesaj al unei colege, un mesaj pe care l-aţi preluat şi voi, presa. E cel mai important mesaj pe care ar trebui să-l transmitem către elevi. „Pe 14 septembrie, când te vei întoarce la şcoală, eu, profesorul, voi fi acolo, cu credinţa mea în tine şi cu zâmbetul meu. Profesorii vor muta cerul şi pământul pentru a da sens acestui an şcolar zdruncinat de COVID-19. Nu vă cerem vouă decât să aveţi încredere în noi”.
-Vă rog să veniţi cu încredere la şcoală, vă urez să aveţi un an şcolar cu sănătate, dar şi cu rezultate bune în această situaţie dificilă în care ne aflăm.
Întrebări din partea jurnaliştilor:
-Ce se întâmplă în judeţele în care sunt probleme cu tabletele?
-Reprezentant din Ministerul Educaţiei: „În ceea ce priveşte licitaţia de tablete, s-a finalizat pentru cele trei loturi. S-a semnat contractul la nivelul Ministerului Educaţiei, va începe şi livrarea tabletelor către elevi. Deja am început demersurile să reluăm pentru celelalte 6 loturi unde nu au existat câştigători. Sunt multe iniţiative locale, în sensul în care pe toată această perioadă a verii s-au realizat achiziţii şi la nivel local. Din luna martie şi până acum a existat o preocupare a tuturor factorilor decidenţi. În privinţa conectării la internet, probabil cunoaşteţi faptul că la nivel guvernamental a fost adoptat un memorandum prin care cei patru mari operatori de internet şi-au asumat conectarea în această primă etapă, a 2.800 de unităţi de învăţământ. Se va finaliza pe data de 18 septembrie. Şi pentru celelalte s-au găsit soluţii”.