Monica Anisie, despre desfăşurarea examenelor în timpul pandemiei: „Dacă este necesar, probele vor începe mai târziu”

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a dat lămuriri cu privire la desfăşurarea examenelor de anul acesta. Într-un interviu pentru edupedu.ro, aceasta a vorbit, printre altele, despre posibilitatea de începere a probelor de examen la o oră mai târzie, despre modul în care se va realiza triajul elevilor înainte de examen, despre numărul de elevi care vor avea acces într-o clasă, dar şi despre Biblioteca Şcolară Virtuală, un proiect de 40 milioane de euro din fonduri europene.
Romania TV
20 mai 2020, 17:37
Monica Anisie, despre desfăşurarea examenelor în timpul pandemiei:

Monica Anisie a explicat că, în cel mai recent ordin de ministru, un ordin comun emis de ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii, limita de 10 elevi pe clasă, aşa cum era prevăzută în ordinele anterioare, a fost anulată pentru că esenţială este păstrarea unei distanţe de 2 m între elevi, indiferent de numărul lor. Totuşi, limita de 10 elevi în clasă a fost păstrată în anumite situaţii.

Întrucât în hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență era prevăzută o măsură prin care accesul trebuie să fie organizat în interiorul unei săli în care să existe o distanță minimă de 2 metri stânga, dreapta, față, spate, am prevăzut această măsură în ordinul comun, păstrând și măsura de maximum 10 persoane în sală pentru unitățile de învățământ special sau în care, pentru asigurarea egalității de șanse, sunt prezente și alte persoane, de exemplu profesorul de sprijin, interpretul mimico-gestual„, a precizat ministrul Anisie.

Citeşte şi Elevii care fac pregătire pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, supravegheaţi de un cadru medical. Anunţul ministrului Educaţiei

Predarea şi evaluarea online, prevăzute în fişa postului cadrelor didactice

Referitor la introducerea predării și evaluării online a elevilor în fișa postului tuturor cadrelor didactice, indiferent dacă suntem sau nu în stare de urgență, ministrul a precizat că „starea dificilă prin care am trecut o privim ca pe o oportunitate ca pe viitor să existe și această posibilitate a dezvoltării învățării în sistem online„.

În plus, Anisie a adăugat că, în contextul în care epidemiologii estimează că vom avea parte şi de un al doilea val de epidemie, este necesar ca atât cadrele didactice, cât şi elevii să fie pregătiţi „în așa fel încât să nu mai avem problemele pe care a trebuit să le depășim în această perioadă„. Totodată, Ministerul Educaţiei pregăteşte pentru anul şcolar următor, pe de o parte asigurarea cu echipamente pentru elevi, iar pe de altă parte formarea profesorilor și realizarea ghidurilor metodologice pentru fiecare disciplină. De asemenea, va continua şi proiectul Teleșcoala.

Biblioteca Şcolară Virtuală va putea fi accesată din acest an

Referindu-se la Biblioteca Şcolară Virtuală și Platforma școlară de e-learning prevăzute de legea educației încă din anul 2011, Monica Anisie spune că, anul acesta, ele vor fi puse în practică: „Vom filma lecții, ne dorim parteneriate cu universitățile, care pot pune la dispoziție și spații, laboratoare în care să se filmeze experimente și alte lecții necesare pentru o altfel de predare-învățare„.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre triajul elevilor înainte de intrarea la examene. Aceasta spune că acest triaj va fi realizat de către un cadru medical, care va şi asigura asistenţa medicală pe întreaga durată de desfăşurare a examenului. Totodată, ministrul spune că, dacă este cazul, ia în considerare începerea probelor de examen mai târziu de ora 9.00.

Vom realiza un grafic și, după ce ne vom consulta cu inspectoratele școlare și cu partenerii de dialog social, dacă este necesar, vom gândi începerea probelor poate mai târziu„, spune ministrul.

Citeşte şi A fost modificată metodologia pentru Evaluarea Naţională. Ce schimbări au fost aduse şi când vor începe înscrierile

Calendarul desfăşurării Bacalaureatului

Ministrul Monica Anisie a adus clarificări şi în ceea ce priveşte calendarul desfăşurării examenului de Bacalaureat. Astfel, prima probă – Limba şi Literatura română scris – va avea loc pe 22 iunie. Pe 23 iunie va fi proba de Limbă maternă, pe 24 proba obligatorie – Istorie sau Matematică, iar pe 25 proba la alegere. Pe 7 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Cum explică ministrul recomandarea conform căreia toţi elevii trebuie trecuţi clasa

În ultimele zile, mai multe cadre didactice şi-au manifestat nemulţumirea vizavi de recomandarea ministrului ca toţi elevii să fie trecuţi clasa. Aceştia sunt de părere că acest lucru este un atac la autoritatea profesorului.

Prevederea aceea referitoare la dublarea mediei de pe primul semestru sau la susținerea unei lucrări pe al doilea semestru care poate deveni medie anuală nu spune că media trebuie să fie una de trecere. Am spus doar că, în acele situații dificile, trebuie să fim alături de elevi, să îi sprijinim, pentru că au fost mesaje de la părinți, de la elevi că au nevoie de sprijinul profesorilor. De aceea i-am rugat să intervină și profesorii în continuarea învățării de acasă. Ăsta a fost sensul instrucțiunii pe care am dat-o„, explică ministrul.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Dacia 1300 electrică pe care orice român și-ar dori-o. Bijuteria pe patru roți e unică în România și omologată RAR, iar autonomia bateriei este de 150 kilometri
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Netanyahu își exprimă sprijinul pentru Elon Musk după un gest controversat
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin