„E o iniţiativă legislativă din partea Parlamentului, este vorba despre evaluarea copiilor care sunt acum în clasa a VII-a. (…) Dacă ne referim la iniţiativa din Parlament, e atributul Parlamentului, deci nu pot eu să mă pronunţ. Dacă nu va trece această iniţiativă, Ministerul Educaţiei va iniţia o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de aplicabilitate”, a explicat Monica Anisie.
Anisie a precizat că este nevoie să se elaboreze planuri-cadru noi.
„Noi acum trebuie să elaborăm planuri-cadru noi şi programe în sensul noilor planuri-cadru, prin urmare va trebui să prorogăm termenul de aplicabilitate a legii (privind evaluarea naţională transdisciplinară – n.r.), însă noi trebuie, de fapt, să construim o lege în sensul ‘României Educate’, proiectul pe care preşedintele României l-a dezvoltat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale”, a spus ministrul Educaţiei.
PSD a depus pe 17 septembrie 2019 în Parlament un proiect de modificare a Legii educației, care prevede amânarea cu 4 ani a evaluării naționale transdisciplinare la clasa a VIII-a.
Elevii care astăzi sunt în clasa a VII-a sunt primii copii care au urmat clasa pregătitoare, care au învățat după un curriculum aplicat pentru prima dată de învățătorii și profesorii lor și prima generație care a trecut de la manuale digitale la manualul unic și iar la manualele cumpărate prin licitație. Tot ei ar fi primii care vor susține la finalul gimnaziului o evaluare transdisciplinară. Legea educației – modificată altminteri major – a supraviețuit din 2011 cu următoarea formulă de examene, pentru anul 2021: informatică, examen transdisciplinar la matematică și științe, limbă străină, competențe civice și sociale – la Evaluarea Națională, și examen de admitere în liceele căutate.