Monica Anisie a afirmat că „nu a fost foarte uşor” să ia această decizie.
„Decizia arată că în Educaţie trebuie să existe integritate şi trebuie să luăm şi decizii care să evidenţieze că etica universitară contează. Întotdeauna am luat în considerare ceea ce organismele din cadrul Ministerului Educaţiei propun. Aici vorbim despre ceea ce a realizat consiliul de etică şi management universitar, acea hotătâre pe care am primit-o la Ministerul Educaţiei.
Am luat această decizie, una istorică”, a menţionat Monica Anisie, la postul B1 TV.
Întrebată dacă a discutat cu Marcel Vela despre acest subiect, Anisie a menţionat că ministrul de Interne i-a cerut doar să îi trimită raportul.
„Nu am discutat. Doar l-am informat că a venit acest raport şi că îl transmit spre MAI. Mi-a spus să-l trimit către MAI”, a menţionat Anisie.
Întrebată cum au putut obţine numeroşi politicieni doctoratul la Academia de Poliţie, Monica Anisie a explicat că aceştia „puteau să se înscrie la doctorat şi să fie admişi pe baza concursului care era organizat de Academia de Poliţie”.
„Conform Legii Educaţiei, am decis şi monitorizarea acestei Academii de Poliţie. Trebuie să vedem exact din perspectiva noastră, a Ministerului Educaţiei, ce se întâmplă în cadrul acestei unităţi de învăţământ.
Am soliciat la CNATCU să fie evaluate toate tezele de doctorat care au fost realizate la Academia de Poliţie. Vorbim de peste 800 de teze de doctorat să fie verificate pentru a vedea dacă sunt sau nu plagiate.
Întrebată dacă nu cumva blochează activitatea CNATCU, ministrul Educaţiei a explicat că verificările vor fi treptate.
„Vorbim in prima etapă a tezelor de doctorat ale cadrelor didactice de la Academia de Poliţie şi după aceea, treptat, să fie verificate”, a menţionat Monica Anisie.
Ministrul Educaţiei nu a putut preciza anul în care a fost înfiinţată şcoala doctorală a Academiei de Poliţie. A oferit, însă, un răspuns jurnalista Emilia Şercan, invitată la discuţie.
„Există două şcoli doctorale la Academia de Poliţie, una în Drept, care este înfiinţată la începutul anilor ’90 şi acolo şi-au luat doctoratul primii poliţişti traşi pe linie moartă şi ajunşi la Academia de Poliţie, devenită cimitir al elefanţilor.
Cea de-a doua şcoală doctorală a fost înfiinţată în anul 2002, într-un domeniu de ştiinţă care de fapt de neştiinţă. E unic în lume – de ordine publică şi siguranţă naţională
Ordinea publică şi siguranţa naţională nu este un domeniu de cercetare ştiinţifică”, a afirmat jurnalista Emilia Şercan.
Jurnalista a explicat că a doua şcoală doctorală a fost înfiinţată în 2002 de Gabriel Oprea, împreună cu fostul rector al Academiei de Poliţie, Costică Voicu, şi un alt profesor Ioan Dascălu.
„Omul care a făcut jocurile de culise pentru a înfiinţa această şcoală doctorală a fost Gabriel Oprea, care, prin semnătura Ecaterinei Adronescu a obţinut înfiinţarea acestei şcoli”, a adăugat Emilia Şercan.
Ministrul Educaţia a retras acreditarea Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza, ca urmare a plagiatelor generalizate. Aceasta devine prima universitate din ţară care nu mai poate organiza studii doctorale.