Monica Macovei cere PNL să sprijine schimbarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită PNL să se alăture demersurilor democrat-liberalilor de a uşura simplifica procedura de ridicare a imunităţii parlamentarilor acuzaţi de către procurori de comiterea unor fapte de natură penală. Macovei susţine că liberalii au posibilitatea să demonstreze astfel că nu mai acţionează împotriva independenţei justiţiei.
Filip Stan
09 iun. 2014, 14:27
Monica Macovei cere PNL să sprijine schimbarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare

Monica Macovei aminteşte că din nou parlamentarii au ignorat cererea de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul senatorului PSD Marius Isăilă, în pofida indicaţiilor ce le-au fost transmise pe linie de partid.

„Ascunzând bilele în palmă, parlamentarii pot vota după bunul plac, chiar invers decât declară public ei sau șefii lor de partid. În urma acestui vot, parlamentarii corupți pot scăpa de arestarea preventivă sau percheziție, iar parlamentarii care sunt și miniștri sau foști miniştri pot scăpa de cercetarea penală. Procedura actuală face ca parlamentarii să fie deasupra legii, lucru inacceptabil într-o democrație. Electoratul trebuie să vadă cum votează „aleșii” şi din acest motiv votul pentru ridicarea imunității parlamentare trebuie să fie la vedere”, afirmă Monica Macovei pe site-ul propriu.

Europarlamentarul crede că situaţia poate fi schimbată dacă PDL şi PNL au poziţie comună, în condiţiile în care PSD se va opune oricărei modificări. „Voința politică a PSD de a-și apăra hoții și corupții și de fi împotriva justiției este clară și asumată deja prin atâtea voturi și declarații publice. Nu am așteptări de la mafia PSD. Protejarea corupţilor şi a baronilor care fură din banii publici a fost unul din motivele pentru care PSD a luptat să vină la putere„, consideră Macovei.

Ea cere liberalilor să demonstreze prin fapte ataşamentul faţă de independenţa justiţiei, susţinând propunerile PDL de modificare a regmului imunităţii:

„1. Votul pentru ridicarea imunității să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât și în Plen, pentru ca fiecare parlamentar să-și asume răspunderea pentru votul dat, iar opinia publică să poată vedea cum au votat ‘aleșii’;
2. Cererea de ridicare a imunității să fie votată in Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament;
3. Parlamentarii să nu analizeze dosare și probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor, care trebuie lăsați să se pronunțe și asupra arestării preventive, și percheziției. La fel și în cazul procurorilor, când este vorba de urmărirea penală a parlamentarilor miniștri sau foști miniștri. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor conține indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzațiile aduse de procurori nu sunt pure invenții.

Macovei consideră aceste trei modificări drept minimale până când o nouă Constituţie va elimina complet imunitatea parlamentară în materie penală. „Parlamentul trebuie să fie un loc unde se fac legi drepte și egale pentru toți românii, nu un loc unde parlamentarii corupți scapă de justiție”, concluzionează Monica Macovei.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Creatura care a fost observată pe teritoriul României de mai mulți oameni. Vine să ierneze, dar pleacă imediat cum se încălzește. E deosebită și lumea o fotografiază mereu
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Clasica mâncare de pe mesele românilor. Delicioasa iahnie de fasole
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Papa Francisc deschis reconsiderării unei date unice pentru Paște
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău