Monica Macovei a declarat, într-un interviu acordat României libere, că înainte să-și anunțe candidatura pentru președinție a fost căutată de „emisari” ai președintelui, care au rugat-o să-și amâne anunțul fiindcă ar fi existat intenția de a i se propune să candideze din partea PMP.
În ceea ce privește declarația președintelui că nu a mai vrut să o propună ca ministru al Justiției după 2008, Macovei sugerează că Traian Băsescu nu spune adevărul și face o istorie a propunerilor pe care le-a primit de la Cotroceni: în 2007 să fie consilieră prezidențială, în 2008 să fie ministra Justiției, înaintea alianței de guvernare PSD-PDL, în criza guvernamentală 2009 să fie premier.
„Mă surprind afirmațiile președintelui prin care dorește să rescrie trecutul, pentru că faptele stau cu totul altfel. În 2007, după ce am fost dați afară din Guvern de Tăriceanu, președintele mi-a propus să fiu consilier prezidențial cu rangul cel mai înalt la Cotroceni. Am fost nevoită să refuz pentru că aveam deja un contract internațional de onorat. În 2008, atât dl Boc, cât și dl Băsescu mi-au propus în campania electorală să fiu ministru al Justiției în guvernul de după alegeri. Am acceptat, dar, ulterior, a fost numit Cătălin Predoiu. Președintele mi-a spus că PSD, care a intrat în guvern alături de PDL, nu m-a vrut. În acele condiții, nici eu nu aș fi vrut să fiu ministru într-un guvern alături de PSD. Zilele astea am aflat tot de la președinte că, de fapt, putea să mă numească, dar domnia sa n-a vrut. Apoi, în toamna lui 2009, după ce a căzut Guvernul Boc, președintele m-a chemat să îmi propună mandatul de premier pentru a forma un nou cabinet. Am refuzat atunci pentru că, fiind o perioadă de criză economică, am considerat că poziția trebuia ocupată de cineva cu expertiză în domeniul economic.
Băsescu: Macovei a fost necinstită, are carenţe consistente VIDEO
După cum se vede, drumurile noastre s-au despărțit după episodul cu numirea procurorilor din 2013. Eu am cerut atunci o procedură transparentă de selecție, președintele a preferat un „aranjament murdar” cu PSD, așa cum el însuși l-a numit un an mai târziu. În urma acelui „aranjament murdar” a fost numit la Parchetul General domnul Tiberiu Nițu, care vedeți că nu face nimic. În luna iunie i-am trimis o scrisoare să continue anchetarea Mineriadei în 1990 și a ignorat-o. Eu vă spun faptele așa cum au fost. Cu mine președinte, astfel de „aranjamente murdare” în numirea procurorilor nu vor avea loc. Voi numi cei mai competenți oameni, pentru că numai aceștia pot conduce aceste instituții în folosul românilor”, a declarat Macovei.
Monica Macovei a reacţionat şi la acuzaţiile şefului statului că a fost „necinstit” din partea acesteia că s-a făcut „sluj la Blaga”, iar apoi i-a întors spatele.
„Cred că „necinstit” a fost ce a făcut domnia sa cu PDL, care i-a fost mereu alături și l-a susținut, iar atunci când nu a ieșit persoana dorită de el, a rupt partidul. Dacă PDL nu ar fi fost rupt, ar fi luat la europarlamentare peste 20%. Am rămas atunci alături de colegii din PDL pentru că alături de ei am dus cele mai grele bătălii politice pentru această țară și pentru că un om matur nu își ia jucăriile și pleacă atunci când nu câștigă o competiție.
Sebastian Lăzăroiu: O voi vota pe Monica Macovei
Nu aveam ce „sluj” să fac în fața lui Vasile Blaga, pentru că prezența mea pe lista PDL la europarlamentare a ridicat partidul cu câteva procente, mai exact cu 22%, conform analizei făcute pe Sociologica. Apoi, faptele mele sunt cunoscute, precum și ieșirile mele publice. Nimeni nu poate spune că nu m-am bătut pentru principiile mele, chiar și cu șefii mei direcți. Amintesc de Tăriceanu, care voia să îi dau eu sau procurorii raportul despre dosare ale politicienilor. Iar în PDL am spus întotdeauna ce am avut de spus, indiferent de cine a fost președinte, Boc sau Blaga, mai ales referitor la integritatea unor membri din conducerea PDL„, a precizat Macovei.