Monica Macovei îl critică dur pe Jean-Claude Juncker pentru declaraţiile despre Rusia

Europarlamentarul Monica Macovei critică dur declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Rusia. Macovei anunţă că i-a transmis un protest şefului CE şi spune că nu acceptă "niciun compromis care să scoată România la mezat". 
Ionela Marcu
15 oct. 2015, 11:47
Monica Macovei îl critică dur pe Jean-Claude Juncker pentru declaraţiile despre Rusia

Monica Macovei scrie joi, pe pagina sa de Facebook, că „nu se pot anula 50 de ani de comunism şi dictatură cu o cariocă prin care să se redeseneze Europa”.

„Nu accept niciun compromis care să scoată România la mezat. Nu se pot anula 50 de ani de comunism şi dictatură cu o cariocă prin care să se redeseneze Europa. Suveranitatea este un drept pe care ni l-am câştigat. Nu vom permite ca istoria să se repete şi să reintrăm sub influenţa Rusiei.

Declaraţiile lui Jean-Claude Juncker angajează statele din fostul bloc comunist într-o logodnă forţată cu dictatura şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului. Nu am văzut nicio reacţie fermă atunci când Vladimir Putin a afirmat că armata rusă poate ajunge în câteva ore la Bucureşti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene.

I-am transmis astăzi, 15 octombrie 2015, un Protest preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, faţă de declaraţiile privind relaţia cu Rusia şi i-am cerut, în scris, explicaţii”, scrie Macovei.

Protestul trimis preşedintelui Comisiei Europene:

„Domnule Jean-Claude Juncker,
Credeţi că se pot anula 50 de ani de comunism şi de dictatură cu o cariocă prin care să redesenaţi Europa? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am câştigat şi nu vom mai permite ca istoria să se repete.

Protestez faţă de declaraţia inacceptabilă privind apropierea Uniunii Europene de Rusia, pe care aţi făcut-o la Passau, pe 8 octombrie 2015. Protestez în calitate de deputat din România în Parlamentul European şi reprezentant al electoratului român.

Aţi menţionat în discursul dumneavoastră fisurile existente în solidaritatea europeană şi faptul că nu suntem suficient de mândri de Europa. Or dumneavoastră aţi făcut exact invers şi aţi adâncit aceste fisuri prin declaraţii care angajează statele din fostul bloc comunist într-o logodnă forţată cu dictatura şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului. Rusia este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea valorilor care ţin de însăşi esenţa Uniunii Europene.

Nu am văzut nicio reacţie fermă atunci când Vladimir Putin a afirmat că armata rusă poate ajunge în câteva ore la Bucureşti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene.

Dacă sunteţi, aşa cum afirmaţi, un „copil al Războiului Rece”, atunci ar trebui să ştiţi la fel de bine ca noi, domnule Juncker, că cetăţenii României au trăit sub dictatură zeci de ani şi că graniţele Europei, de care acum nu sunteţi destul de mândru, au fost desenate cu o cariocă ce a ucis vieţi şi a mutilat destine, lăsând urme groase în conştiinţa naţională. Vă reamintim că acea cariocă a plasat România 90% sub influenţă rusă.

Vă întreb din nou: credeţi că se pot anula 50 de ani de comunism şi de dictatură? Cum se poate realiza, în mod concret şi mai ales transparent, un parteneriat cu cei responsabili pentru această parte neagră a istoriei României şi a celorlalte state europene, aflate până nu demult sub influenţa Rusiei? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am câştigat. Suzeranitatea este ceva ce Rusia a pierdut în mod iremediabil şi nu vom mai permite în niciun context şi la niciun nivel de negociere ca istoria să se repete.

Se discută despre soarta Europei şi a României, în spatele uşilor închise, cel puţin de când au început atacurile Rusiei în Ucraina şi în Crimeea. Nu accept niciun compromis care să scoată România la mezat. Istoric, am trecut o dată prin asta şi nu mai vrem niciodată, noi rămânem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie să fie şi să se simtă în mod egal ocrotit şi respectat.

Aveţi dreptate, nu este „sexy” să încerci să construieşti o „relaţie mai bună” cu Rusia. E ca şi cum ai încerca să faci din Siberia deportaţilor o destinaţie turistică şi să foloseşti cuvântul „sexy” în reclama de prezentare. Cetăţenii români care au supravieţuit lagărelor de muncă, închisorilor comuniste şi opresiunii pot depune mărturie. Şi urmaşii celor care au murit.”

Întrebare adresată, în scris, preşedintelui Comisiei Europene:

„Domnule preşedinte Juncker, aţi afirmat în discursul dumneavoastră, la Passau, pe 8 octombrie 2015, că Uniunea Europeană trebuie să aibă ‘a more appropriate relationship with Russia’. Nu ştim ce înseamnă acest lucru şi nu accept niciun fel de compromis care să scoată România la mezat. Istoric, am trecut o dată prin asta şi nu mai vrem, noi rămânem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie să fie în mod egal ocrotit şi respectat.

1.Vă rog să explicaţi sintagma ‘more appropriate relationship’. Trebuie să facem eforturi pentru o relaţie ‘mai bună’ sau ‘adecvată’cu Rusia? ‘Mai bună’ şi ‘adecvată’ nu înseamnă acelaşi lucru. Adecvat este să privim lucrurile aşa cum sunt: Rusia este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea drepturilor omului.

2.Cum se poate realiza, în mod concret şi mai ales transparent, un parteneriat cu Rusia care încalcă flagrant şi veritabil valorile care ţin de însăşi esenţa Uniunii Europene?”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație