„Sunt surprinsă de aceste declarații și deja am întrebări despre cum vede Iohannis mersul justiției de acum înainte. Sunt declarații care seamănă cu ce spune PSD despre politicienii care sunt anchetați. Justiția e una dintre puterile de stat, iar acest lucru traduc cu a lăsa mai moale anchetele în cazul celorlalte două puteri: Guvernul și Parlamentul, deci miniștri și parlamentari”, a spus Monica Macovei, pentru B1 TV.
Cât despre afirmația legată de scurgerile din dosare, acesta spune că presa este datoare să informeze publicul cu privire la politicienii anchetați.
„Parcă îi aud pe toți politicienii cercetați, în primul rând e firesc ca oamenii să știe ce se întâmplă la nivelul clasei politice. Eu nu o numesc scurgeri de informații, ci informarea publicului de către presă. Sunt dosare importante cu politicieni despre care sigur că publicul vrea să știe”, a completat aceasta.
„Aceste chestiuni discutabile într-un singur discurs, duc spre o independență justiției”, a adăugat Macovei.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Monica Macovei şi-a declarat susţinerea pentru Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat, marţi, şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, în care a fost aleasă noua conducere a CSM.
În faţa magistraţilor, Iohannis a spus că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.
Preşedintele a arătat că 2015 este al 8-lea an in care Romania e sub MCV: „De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeană. (…) Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub această «umbrelă« instituțională. În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituțiile din justiție și, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare. Astăzi, aici, în fața dumneavoastră, declar cu responsabilitate că a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită și să se constate că acele condiționalități, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite.
Așadar, cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate instituțiile din Justiție, dar și Parlamentul și puterea executivă trebuie să își dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM și actualul Parlament își termină mandatele, să putem bifa împreună această reușită”.
Klaus Iohannis: CSM trebuie să ia atitutine când apar SCURGERI NEPERMISE de informaţii din dosare
Pe de altă parte, Iohannis a spus că CSM şi Inspecţia Judiciară ar trebui să ia atitutine „la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”.