Monica Macovei: Klaus Iohannis nu prea s-a ţinut de promisiunile din campania electorală

Monica Macovei a declarat, duminică, că președintele Klaus Iohannis, pe care l-a susținut în turul doi la alegerile prezidențiale, nu și-a ținut promisiunile din campanie.
Ionela Marcu
20 sept. 2015, 17:09

"Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el", a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că "politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți". "Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția", a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

"Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate", a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. "Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari", a explicat Macovei.

"Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)", a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că "asta este viața, așa se întâmplă".

"Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici", a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

„Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el”, a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că „politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți”. „Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția”, a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

„Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate”, a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. „Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari”, a explicat Macovei.

„Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)„, a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că „asta este viața, așa se întâmplă”.

Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici”, a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

DailyBusiness
Ce opțiuni politice se conturează în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Ce trebuie să pui pe rafturile de pe ușa frigiderului. Experții au dezvăluit cum să ții alimentele la rece, ca să reziste cât mai mult timp
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Radu Banciu a explodat: Un legionar putinist
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
Ilie Bolojan este noul lider PNL. Ce înseamnă asta pentru clasa politică
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Karmen Minune, în brațele unui alt bărbat. Cum s-a afișat
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
El este Adelin, băiatul de 14 ani care a murit într-un accident teribil în Dolj. Maşina în care se afla s-a răsturnat într-un șanț de colectare a apelor pluviale
Cancan.ro
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a băgat în promovare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit o somitate a României. S-a stins imediat după alegeri. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
substantial.ro
Dmitri Medvedev avertizează: furnizarea de arme nucleare Ucrainei ar putea declanșa un conflict nuclear
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERI! AU ÎNCEPUT NEGOCIERILE pentru PARLAMENTARE
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro