„Tribunalul Bucureşti a decis să admită în parte apelul făcut de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi să îi dea câştig de cauză pe un singur punct: să îmi confişte suma de 10.000 euro pe care eu am donat-o din economiiile mele, bani personali, în perioada anterioară începerii campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2014. Neavând bani înainte de începerea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adică am adus bani de acasă, iar acum trebuie să îi mai plătesc o dată”, a scris Macovei, pe Facebook, anunţând că „a câştigat” însă acest proces.
Europarlamentarul explică faptul că banii au fost înregistraţi în mod transparent, ca împrumut, de la ea, ca persoana fizică, către candidatul Macovei, astfel încât tranzacţia ar fi trebuit să fie văzută ca o donaţie, iar legea permite acest lucru.
„Este deja binecunoscut faptul că în campania electorală am avut finanţări mici de la mulţi oameni. Nu am avut donaţii mari, nu am primit bani aduşi cu punga. Toate donaţiile şi cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, aşa cum prevede legea. Mandatarul financiar a declarat la AEP şi sumele primite înainte de începerea campaniei, deşi legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. De pildă, declararea legală a împrumutului de 10.000 de euro s-a făcut pe 14 august 2014, deci înainte de începerea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia să ceară confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparentă decât prevede legea”, susţine Monica Macovei.
Europarlamentarul subliniază că întreaga finanţare a campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale a încercat să mute procesul „de la baroni la cetăţeni”, în condiţiile în care legea „era gândită pentru donatori puţini şi mari”, pentru a încuraja “clientela politică”.
În 2015, AEP a decis confiscarea sumei de 300.000 de lei de la Monica Macovei pentru neregularităţi în finanţarea campaniei electorale din 2014, care ar fi încălcat legislaţia electorală, pentru că europarlamentarul a strâns bani prin donaţii prin PayPal. În urma unui proces început în 2015, instanţa a hotărât ca Macovei să returneze 10.000 de euro din această sumă.