Medicul Monica Pop o desfiinţează pe Clotilde Armand după ce a tăiat finanţarea pentru spitalele din Sectorul 1. În direct la România TV, fostul manager al Spitalului de Oftalmologie din Capitală a catalogat decizia edilului Sectorului 1 drept o „lovitură” pentru cele patru unităţi medicale.
„Este o lovitură! N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva. După cum vedeţi, face un lucru pe care nu l-ar fi făcut nimeni. Nu înţeleg. Nu ştiu cum partidul din care face parte nu spune mimic!
Este de noaptea minţii. Este o sumă care, pentru Primărie, nu reprezintă mare lucru. Era un ajutor foarte clar pentru spitale, având în vedere că noi plăteam energia electrică şi termică, ceea ce este foarte important”, a declarat dr. Monica Pop, în prezent şef de secţie la Spitalul de Oftalmologie din Capitală.
În calitate de fost manager al Spitalului de Oftalmologie, dr. Pop a explicat pentru ce erau destinaţi banii care au fost tăiaţi acum de primarul Clotilde Armand.
„Aveam şi o alocaţie bugetară fiecare spital. Ei ne întrebau ce vrem să facem cu banii şi rezolvau ei, deci nu ne dădeau nouă bani. Ne întrebau: ce aţi dori? Să reparăm? De exemplu, într-un an ne-au cumpărat generator, ceea ce e foarte important.
De fiecare dată ni se comunica alocaţia bugetară respectivă şi ne întrebau: ce doriţi să faceţi cu aceşti bani? Noi spuneam ce şi ei rezolvau problema. Era un ajutor foarte important”, a explicat medicul.
Monica Pop a spus că nu înţelege de ce edilul Sectorului 1 a tăiat finanţarea pentru Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.
„Să ştie foarte bine doamna că dacă se va întâmpla că nu ne vom permite să plătim lucrurile ăstea, îi trimitem bolnavii să îi rezolve dânsa. Dacă aşa crede de cuviinţă să lase copii, cel mai mare spital de pediatrie din ţara asta, să lase cel mai mare spital de Oltalmologie şi singurul din ţara asta cu problemele care sunt. Nu mai vorbim de Spitalul de Urgenţă Floreasca. E leagănul medicinei româneşti spitalul acela. Spitalul de Arşi e unic şi el. Nu se poate aşa ceva.
Am sperat să o dubleze, dar în niciun caz să o taie.
Cum poate să facă aşa ceva o doamnă care este şi mamă? Care are şi în familie oameni care au probleme. Nu pot să înţeleg cum a putut să facă un lucru de genul ăsta”, a precizat dr. Monica Pop.
Prezent la dezbaterea din studioul România TV, Adrian Wiener, senator USR, a luat apărarea lui Clotilde Armand, spunând că această decizie ar fi „o intrare în legalitate”.
„În 2009, era vorba despre o HG prin care spitalele, care toate erau în administrarea Ministerului Sănătăţii, au trecut la autorităţile locale. E una dintre decizii. Astfel, cele patru spitale au ajuns în administrarea Primăriei Sectorului 1. Mai există o decizie a Curţii de Conturi din 2016 care dă un termen, de altfel, de conformarea până la sfârşitul anului 2020 ca aceste spitale să treacă din administarea Primăriei Sectorului 1 în administrarea Primăriei Generale care are de fapt acest serviciu.
Este vorba despre o intrare în legalitate”, a spus Wiener.
În replică, dr. Monica Pop l-a contrazis pe parlamentarul USR.
„Nu este o finanţare şi nu este o trece în administrare. Este o mare gafă! Sunt 20 de ani de când Vasile Gherasim a făcut această asociaţie şi vă spun: a fost ca un dar, un bonus din partea Primăriei. Nu e vorba de administrare. Suntem spitalele de urgenţă ale Ministerului Sănătăţii.
Mi se pare mizerabilă această atitudine a doamnei să taie acest ajutor care era foarte necesar”, a menţionat Monica Pop.
Primăria Sectorului 1 are un buget anual de aproape 260 de milioane de euro, iar bugetul alocat în 2020 pentru cele patru spitale a fost de 64.152.000 de lei, echivalentul a 13 milioane de euro, adică nici măcar 5% din bugetul total.