Compania nu va mai promova activ porumbul modificat genetic în UE, cu excepţia ţărilor unde are sprijinul politicienilor, al cercetătorilor şi al presei, adică în Spania şi Portugalia.
„Acesta înseamnă că Monsanto nu va mai cheltui niciun ban pe cercetare, dezvoltare, marketing sau procese pentru a forţa OMG-urile pe care europenii le-au respins încă de la început”, a spus Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.
Anunţul din Danemarca cu impact European nu este întâmplător, precizează Agen Green, menţionând că în această ţară s-a testat începând cu anul 2009 porumbul MG (modificat genetic) NK603 care urma să fie cultivat în scopuri comerciale. Testele au eşuat însă impactul asupra mediului şi productivitatea sunt ţinute în secret.
Agent Green mai precizează că la fel se întâmplă şi în România unde NK603 s-a testat încă din 2005.
„Am cerut ministerului mediului încă din 2007 să oprească testarea porumbului NK603 şi să facă publice rezultatele testărilor din anii precedenţi. La fel că şi organizaţiile din Danemarca, ni s-a răspuns că rezultatele sunt secrete de afacere. Ar fi de mare folos dacă doamna ministru Plumb ar desecretiza ceea ce este normal să ştim.”, a adăugat Păun.
„Este o zi istorică pentru mediu, pentru ştiinţă şi pentru agricultură durabilă care au fost afectate de persistenţa Monsanto şi a altor corporaţii producătoare de OMG. Fermierii sunt din nou liberi să cultive soiurile pe care le doresc şi să le păstreze de la an la an, fără teamă că Monsanto îşi va trimite avocaţii să îşi recupereze banii pe licenţă până la ultima sămânţă sau că recolta le va fi contaminate cu OMG-uri. Este timpul să se ofere spaţiu altor tehnologii de vârf şi metodelor agro-ecologice care să livreze beneficii reale consumătorilor, fermierilor şi mediului”, a încheiat Păun.