Studiul consta în plasarea pe fundul Oceanului Atlantic, în zona Golfului Mexic, a trei aligatori morţi, însă curând s-a constatat că unul dintre trupuri a fost mâncat de o creatură misterioasă. Marea provocare a cercetătorilor este să identifice creatura care smuls corpul aligatorului cu totul, trăgându-l cu violenţă prin frângia cu care era înfăşurat. De subliniat că nu era vorba de o pradă tocmai uşoară, aligatorul şi hamul său având o greutate combinată de aproximativ 40 kg. Cu toate acestea, creatura a reuşit să o târască aproximativ 30 de metri prin nisipul de pe fundul oceanului, după cum o demonstrează urmele lăsate.
Descoperirea a fost făcută abia la opt zile de la lansarea corpurilor în adâncuri, când cercetătorii s-au întors pentru a vedea rezultatele. Atunci, oamenii de știință nu au găsit altceva decât o formă de aligator pe fundul Oceanului, cu greutatea şi funia încă ataşate.
Coprul celui de-al doilea aligator a devenit neutilizabil peste câteva săptămâni, însă în cu totul alte circumstanţe, fiind descopus şi mâncat de vieţuitoarele marine obişnuite, în timp ce un tip de vierme zombie s-a ocupat apoi de scheletul rămas în urmă. De asemenea, un al treilea aligator a fost devorat de crustaceele de mare adâncime.
Cu toate acestea, marea provocare este „dispariţia” primului aligator, dr. Craig McClain, de la Louisiana Universities Marine Consortium, organizatorul misiunii, afirmând intrigat că nu există nicio cale de a ști cu siguranţă ce a smuls lipsa dispărută. Adâncinea medie a Golfului Mexic este de 1.600 metri, cu un maxim de 4.384 metri într-un punct numit Sigsbee, astfel că la aceste adândcimi ştiinţa modernă nu ştie să există vieţuitoare acvatice mari, capabile de o asemenea forţă.