Îmbrăcat într-o cămaşă albastru deschis, Vlahovici, care a ascultat impasibil verdictul, este primul acuzat de crime de război care primeşte pedeapsa maximă într-un tribunal bosniac.
„În cadrul unei represiuni sistematice împotriva populaţiei non-sârbe, el a participat la expulzarea victimelor sale, a comis crime, a torturat, a violat şi şi-a sechestrat victimele. El este găsit vinovat de crime împotriva umanităţii şi acest tribunal îl condamnă la 45 de ani de închisoare”, a declarat judecătorul Zoran Bozici.
Vlahovici, în vârstă de 43 de ani, a comis faptele pentru care este condamnat în perioada mai-iulie 1992, în timpul primelor luni ale conflictului, în trei cartiere din Sarajevo, Grbavica, Vraca şi Kovacici, unde forţele sârbe din Bosnia deţineau controlul.
„El a ucis 31 de persoane, alte 14 fiind încă date dispărute şi a violat 13 femei”, a declarat în timpul procesului procurorul Behaija Krnjici.
Parchetul l-a condamnat la 45 de ani de închisoare pe Vlahovici, procurorul apreciind că o asemenea pedeapsă „este încă insuficientă pentru a vindeca suferinţele familiilor victimelor şi supravieţuitorilor”.
Până în prezent, cea mai mare pedeapsă pronunţată de justiţia bosniacă a fost de 43 de ani de închisoare, în iunie 2012 împotriva unui sârb din Bosnia, Stanko Kojici, pentru participarea la masacrul musulmanilor de la Srebreniţa (estul Bosniei), în iulie 1995.
La începutul procesului, în aprilie 2011, Vlahovici a pledat nevinovat.
În timpul procesului, el a insultat un jurnalist local care a scris la acea vreme despre crimele acestuia, şi a depus mărturie împotriva sa. El a mai trimis o scrisoare familiei uneia dintre victimele sale, pentru a încerca să o intimideze, potrivit Parchetului.
Parchetul a convocat în total 112 mărturii în proces, printre care cele ale mai multor femei care au afirmat, într-o sesiune cu uşile închise, că au fost violate de Vlahovico, potrivit procurorului Krnjici.
Una dintre femeile violate „se afla într-un stadiu avansat al sarcinii, la momentul violului”, a subliniat procurorul.
Supranumit „monstrul din Grbavica”, Vlahovic a fost arestat în martie 2010 în Spania, în cadrul unei anchete asupra unui grup de spărgători. El a fost extrădat în Bosnia în august 2010.
Războiul din Bosnia a provocat aproximativ 100.000 de morţi şi în jur de două milioane de refugiaţi şi persoane strămutate, într-o ţară care numără în prezent 3,8 milioane de locuitori.
După conflict şi până la arestarea în Spania, Vlahovici a comis mai multe infracţiuni în Muntenegru şi în Serbia.
În Muntenegru el a fost acuzat de mai multe delicte, îndeosebi că ar fi comis un atac armat într-o cafenea, în 1998. El a fost închis în Muntenegru pentru aceste fapte, însă a reuşit să evadeze în iunie 2001.
Vlahovici mai este acuzat că ar fi omorât prin împuşcare un bărbat la intrarea într-un bar în Serbia, la câteva zile după evadarea din închisoarea muntenegreană. Pentru aceasta, el a fost condamnat, în lipsă, la 15 ani de închisoare.
El a fost acuzat de mai multe infracţiuni comise în Spania, îndeosebi tâlhării şi o tentativă de intrare prin efracţie în regiunea Alicante, în plus faţă de o altercaţie armată într-un club de prostituţie din Tarragona (nord-estul Spaniei).