Monstrul din Loch Ness a devenit faimos în 1933, după ce un ziar local a publicat un articol faptul că „monstrul” erau de fapt două raţe care se băteau, şi nu un cap şi o cocoaşă de animal. O fotografie faimoasă care arăta capul şi gâtul lui Nessie a fost desfiinţată de experţi, care au decis că era trucată.
Primele poveşti despre monstrul din Loch Ness au apărut în anul 565. Mai mult, există o groază de mituri despre „caii de mare” din lacurile scoţiene, care seamănă cu caii normali, dar sunt magici şi mortali.
Scepticii spun că nu există niciun monstru acolo, dar cei care credeau în existenţa lui nu mai au acum niciun motiv de speranţă, având în vedere că nu a mai fost raportată nicio apariţie în ultimele 18 luni.
Deşi localnicii vorbesc despre Nessie ca fiind un singur monstru, femelă, dacă ar exista aşa ceva, ar trebui să fie mai multe exemplare în lac, cel puţin zeci sau chiar sute, pentru ca specia să poată supravieţui. Dacă ar fi atât de mulţi, ar fi văzuţi mai des, misterul devind astfel şi mai profund.
Legenda celui mai celebru monstru din Arca cryptozoologiei, revine la viata in urma unor noi fotografii pe care cercetatorii nu si le pot explica.
Richard Preston, un peisagist britanic, este ultima persoana care a vazut si fotografiat aparitia fugara a creaturii din Loch Ness, care bantuie imaginatia oamenilor de sute de ani.
„Pe cand iesisem sa ma plimb prin gradina care inconjoara castelul Aldourie, de pe malul lacului, am zarit o forma ciudata pe suprafata apei. Cand m-am apropiat in fuga, am reusit sa disting o forma de spinare. Din fericire aveam aparatul foto la mine, asa ca am facut cateva fotografii, inainte ca monstrul sa dispara in adancurile lacului.
Inainte de acest incident eram convins ca „Nessie” era doar o legenda buna pentru strans turistii, acum ca l-am vazut si chiar fotografiat, nu mai am nicio indoiala in privinta existentei sale. Nu erau nici barci pe lac, nici caiace, pasari de apa sau oameni care inotau, in plus arata foarte diferit de orice animal, iar talia sa era cu adevarat imensa”, declara Richard Preston postului TV STV News, preluat mai apoi de toate agentiile de presa.
Legenda monstrului din Loch Ness este cunoscută pe întregul Mapamond şi este întreţinută de fotografii şi filmări care apar periodic şi sunt catalogate drept mărturii care atestă că această creatură există cu adevărat şi nu este doar un mit. Autorul celei mai concludente imagini cu Nessie, cum mai este cunoscută creatura, face acum noi dezvăluiri, la mai bine de un an de la realizarea controversatei imagini.