„Aș dori să mulțumesc pentru acest omagiu pe care îl aduceți tatălui meu și pentru dragostea și pasiunea pe care le-a arătat el circului, pentru ceea ce ne poate aduce acesta„, a declarat prințesa Stephanie de Monaco, în cadrul ceremoniei desfășurate în Parcul Circului.
Gabriela Firea a subliniat că dezvelirea unui ansamblu monumental, la care s-a lucrat mai mulți ani, reprezintă un moment deosebit, prin care poate fi exprimat încă o dată atașamentul față de valorile culturale.
„Este un omagiu adus principelui Rainier de Monaco, întemeietorul circului internațional de la Monte Carlo. Festivalul de la Monte Carlo este cunoscut în întreaga lume, iar artiștii de la Circul Globus au câștigat de-a lungul timpului numeroase trofee la acest festival internațional. (…) Cu toate că, așa cum este cazul oricărui mare oraș european, ne confruntăm cu foarte multe probleme în ceea ce privește infrastructura sau construcțiile sau creșterea calității vieții cetățenilor, nu cred că avem dreptul să uităm nicio secundă obligațiile noastre morale în ceea ce privește domeniul cultural„, a declarat edilul general.
Ea a adăugat că, în afară de statuia în sine, monumentul include un ansamblu care va fi extrem de atractiv pentru copii, care vor putea petrece aici clipe frumoase, „de neuitat”.
„Este o investiție care poate fi considerată mare, dar nu este atât de mare dacă este să comparăm simbolul pe care îl reprezintă principele Rainier de Monaco și faptul că îi dedicăm acest ansamblu monumental„, a menționat Firea.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a felicitat Primăria pentru faptul că, „dincolo de toate contestațiile, își ia foarte în serios și își îndeplinește și menirea de promotor cultural”. Potrivit acestuia, circul reprezintă parte a patrimoniului cultural mondial și trebuie sărbătorit.
„În plus față de asta, legat de posibilele controverse care întotdeauna se întâmplă când există investiții în cultură, (…) nicio investiție în cultură nu este nelalocul ei, nicio investiție în cultură nu poate fi considerată, la o analiză atentă, prea mare și vreau să îi mulțumesc doamnei primar încă o dată în mod public pentru apropierea de Ministerul Culturii și parteneriatul pe care ni-l asigură„, a spus el.
Principele Radu a apreciat că momentul reprezintă o ocazie de a aduce un „respectuos omagiu” unui om care s-a aflat jumătate de secol la conducerea țării sale, oferind totodată un exemplu despre modul în care poate fi ajutată societatea, susținând domenii precum știința și arta.
„Probabil este prima oară în istoria noastră contemporană când, după Al Doilea Război Mondial, Capitala noastră dezvelește statuia unui suveran dintr-o dinastie europeană. Contrastul este atât de izbitor cu statuile pe care noi le-am ridicat între 1948 — 1989 încât e de la sine înțeles că ziua de astăzi este un foarte frumos nou început care, desigur, se datorează edililor orașului și celor care decid soarta Capitalei României. (…) Prin îndelungata sa domnie, de jumătate de secol, suveranul monegasc a lăsat o urmă foarte adâncă în cultura și arta europeană„, a declarat el.
Dezvelirea monumentului a fost precedată de un scurt spectacol susținut de artiști de la Circul Globus, care au prezentat un număr de acrobație și unul de dresură de cai.
Citeşte şi Principesa Stephanie de Monaco, în vizită oficială în România