‘Decizia premierului Alexis Tsipras de a demisiona și a cere organizarea de alegeri anticipate pe data de 20 septembrie ar putea crește îngrijorările legate de implementarea programului și, potențial, ar putea pune în pericol noi eliberări de fonduri’, a apreciat agenția de evaluare într-un comunicat publicat la scurt timp după anunțarea demisiei premierului elen.
Parlamentul grec a aprobat vinerea trecută, după o dezbatere care a durat o noapte întreagă, acordul tehnic cu creditorii internaționali privind un al treilea plan de ajutor pentru țară. Textul de 400 de pagini a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 62 împotrivă și 11 abțineri. Însă, circa 30 de deputați ai stângii radicale Syriza au votat împotriva acordului și 11 s-au abținut, sporind numărul de dezertări din tabăra premierului Tsipras, care nu mai are majoritate.
Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus în pericol viitorul țării în zona euro, Tsipras a fost nevoit să accepte cererile creditorilor internaționali pentru noi măsuri de austeritate și reforme economice — exact politicile împotriva cărora a promis că va lupta atunci când a fost ales în ianuarie.
Miniștrii de finanțe din zona euro au aprobat miercuri seară deblocarea unei prime tranșe de ajutor pentru Grecia. Această primă tranșă de 23 miliarde de euro este împărțită în 10 miliarde care vor fi plasate într-un cont destinat recapitalizării băncilor grecești și 13 miliarde de euro care îi vor permite Atenei s-și achite datoriile către BCE și FMI.
Rămân trei miliarde de euro din această primă tranșă care vor fi acordate în septembrie-octombrie în funcție de reformele puse în aplicare, a precizat vinerea trecută șeful MES, germanul Klaus Regling, după o întâlnire a miniștrilor de finanțe din zona euro la Bruxelles.