Moody’s se aşteaptă ca Bulgaria să adere la zona euro până la începutul anului 2026. Moody’s subliniază că orice slăbire a cadrului instituțional sau noi întârzieri în adoptarea euro ar putea afecta negativ ratingul de credit al Bulgariei. În acest context, agenția evidențiază că lupta împotriva corupției rămâne o provocare majoră, influențând negativ problemele structurale ale țării, cum ar fi îmbătrânirea populației și infrastructura inadecvată, informează publicația bulgară Novinite, preluată de Agerpres.
Agenția atrage atenția și asupra crizei politice actuale din Bulgaria, menționând posibilitatea declanșării de noi alegeri anticipate și reducerea eficacității instituționale datorită instabilității politice. Acești factori pot complica eforturile Bulgariei de a respecta calendarul de adoptare a monedei euro.
Cu toate provocările, Moody’s subliniază că eforturile Bulgariei de a adopta euro reprezintă un factor pozitiv în analiza profilului de creditare al țării. Alți doi factori importanți sunt nivelul scăzut al datoriei și apartenența la Uniunea Europeană. Eforturile de aderare la zona euro au întărit deja capacitățile instituționale și de conducere ale Bulgariei.
Moody’s a atribuit Bulgariei o perspectivă stabilă a ratingului de credit, bazată pe riscuri echilibrate și influențată de efectele pozitive ale potențialei adoptări a euro. Această perspectivă depinde și de factori precum creșterea poverii datoriei, schimbările în capacitatea de împrumut și riscurile legate de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Agenția de evaluare financiară Moody’s se așteaptă la o creștere a economiei Bulgariei de 2,9% în acest an, un semnal pozitiv care ar putea susține eforturile de aderare la zona euro și stabilizarea economică a țării.