Morar şi-a prezentat bilanţul de la DNA: 90% din inculpaţi deferiţi justiţiei au fost condamnaţi

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticopţie, Daniel Morar, a declarat, miercuri, că în perioada 2006-2012 instanţele au condamnat definitiv 90% din persoanele deferite justiţiei de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire şi validitatea probatoriilor anchetatorilor.
Romania TV
10 oct. 2012, 10:41
Morar şi-a prezentat bilanţul de la DNA: 90% din inculpaţi deferiţi justiţiei au fost condamnaţi

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, şi-a prezintat, miercuri, rezultatele activităţii DNA în perioada 2006 – 1 octombrie 2012. Daniel Morar a declarat că, în perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie.

Referitor la deciziile definitive de condamnare, Morar a spus că se constată o schimbare de ritm din 2011 până în prezent, în sensul că în mai puţin de doi ani numărul persoanelor condamnate definitiv în dosare de corupţie l-a depăşit simţitor pe cel aferent celor cinci ani precedenţi, însumaţi, respectiv perioada 2006-2010.

De asemenea, în ultimii doi ani, în 33 la sută din cazuri s-au dat decizii de condamnare cu detenţie. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2012 instanţele au condamnat definitiv un număr aproape dublu de persoane faţă de anul precedent, respectiv 552, situaţie ce o repetă pe cea înregistrată în anul 2011, respectiv 298 de persoane condamnate, comparativ cu anul 2010, când au existat 154 de persoane condamnate.

Daniel Morar a mai spus că aceeaşi dinamică s-a înregistrat şi în cazul personelor cu funcţii importante condamnate definitiv pentru fapte de corupţie.

El a precizat că, din 11 demnitari, şapte au fost condamnaţi defintiv în cursul anului 2012. Pe categorii de funcţii, în perioada de referinţă au fost condamnaţi definitiv 26 de primari, viceprimari şi subprefecţi, precum şi şase membri de Consilii Judeţene, 24 de magistraţi, 164 de ofiţeri de poliţie, 50 de directori de companii naţionale şi instituţii publice, 60 de persoane din cadrul instituţiilor cu atribuţii de control, precum Garda Financiară, ANAF, AVAS, ITM sau administraţii financiare.

Fostul şef al DNA a mai arătat că, în perioada august 2006 – octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane, iar aproximativ jumătate dintre acestea deţineau poziţii importante de decizie sau control la nivel central sau local.

Morar a precizat că au fost deferiţi justiţiei 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniştri şi secretari de stat, opt prefecţi şi subprefecţi şi tot atâţia preşedinţi de Consilii Judeţene, precum şi nouă directori de agenţii naţionale cu rang de secretar sau subsecretar de stat, 40 de şefi de companii naţionale şi regii, precum şi 25 de directori de instituţii publice.

Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistraţi, 500 de ofiţeri de poliţie şi numeroşi vameşi, inspectori fiscali, comisari de gardă financiară.

Danile Morar asigură, din 2 octombrie, interimatul la conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei.

Morar a fost delegat, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, acesta asigurând interimatul la conducerea Ministerului Public, după ce mandatul procurorului general Codruţa Kovesi a încetat din 2 octombrie.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!