Morar şi-a prezentat bilanţul de la DNA: 90% din inculpaţi deferiţi justiţiei au fost condamnaţi

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticopţie, Daniel Morar, a declarat, miercuri, că în perioada 2006-2012 instanţele au condamnat definitiv 90% din persoanele deferite justiţiei de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire şi validitatea probatoriilor anchetatorilor.
Romania TV
10 oct. 2012, 10:41
Morar şi-a prezentat bilanţul de la DNA: 90% din inculpaţi deferiţi justiţiei au fost condamnaţi

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, şi-a prezintat, miercuri, rezultatele activităţii DNA în perioada 2006 – 1 octombrie 2012. Daniel Morar a declarat că, în perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie.

Referitor la deciziile definitive de condamnare, Morar a spus că se constată o schimbare de ritm din 2011 până în prezent, în sensul că în mai puţin de doi ani numărul persoanelor condamnate definitiv în dosare de corupţie l-a depăşit simţitor pe cel aferent celor cinci ani precedenţi, însumaţi, respectiv perioada 2006-2010.

De asemenea, în ultimii doi ani, în 33 la sută din cazuri s-au dat decizii de condamnare cu detenţie. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2012 instanţele au condamnat definitiv un număr aproape dublu de persoane faţă de anul precedent, respectiv 552, situaţie ce o repetă pe cea înregistrată în anul 2011, respectiv 298 de persoane condamnate, comparativ cu anul 2010, când au existat 154 de persoane condamnate.

Daniel Morar a mai spus că aceeaşi dinamică s-a înregistrat şi în cazul personelor cu funcţii importante condamnate definitiv pentru fapte de corupţie.

El a precizat că, din 11 demnitari, şapte au fost condamnaţi defintiv în cursul anului 2012. Pe categorii de funcţii, în perioada de referinţă au fost condamnaţi definitiv 26 de primari, viceprimari şi subprefecţi, precum şi şase membri de Consilii Judeţene, 24 de magistraţi, 164 de ofiţeri de poliţie, 50 de directori de companii naţionale şi instituţii publice, 60 de persoane din cadrul instituţiilor cu atribuţii de control, precum Garda Financiară, ANAF, AVAS, ITM sau administraţii financiare.

Fostul şef al DNA a mai arătat că, în perioada august 2006 – octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane, iar aproximativ jumătate dintre acestea deţineau poziţii importante de decizie sau control la nivel central sau local.

Morar a precizat că au fost deferiţi justiţiei 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniştri şi secretari de stat, opt prefecţi şi subprefecţi şi tot atâţia preşedinţi de Consilii Judeţene, precum şi nouă directori de agenţii naţionale cu rang de secretar sau subsecretar de stat, 40 de şefi de companii naţionale şi regii, precum şi 25 de directori de instituţii publice.

Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistraţi, 500 de ofiţeri de poliţie şi numeroşi vameşi, inspectori fiscali, comisari de gardă financiară.

Danile Morar asigură, din 2 octombrie, interimatul la conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei.

Morar a fost delegat, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, acesta asigurând interimatul la conducerea Ministerului Public, după ce mandatul procurorului general Codruţa Kovesi a încetat din 2 octombrie.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Cătălin Bordea a uitat-o pe Livia. Amănunte ascunse despre noua iubită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea este femeia, medic stomatolog, găsită fără suflare în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'