Morcovi, ardei graşi sau lapte covăsit, produse noi livrate elevilor în 2017

"Programul pentru școli" are prevăzute fonduri de 17,2 milioane de euro pentru anul școlar 2017 - 2018, iar produsele distribuite vor fi diversificate, de la mere și lapte, până la struguri, nectarine, morcovi, ardei grași și diverse iaurturi, inclusiv miere, a anunțat, miercuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Iulian Tudor
09 nov. 2016, 11:57
Morcovi, ardei graşi sau lapte covăsit, produse noi livrate elevilor în 2017

Începând cu anul școlar 2017-2018, actualele programe de încurajare a consumului de fructe și de distribuire a laptelui în școli vor fi unificate într-un singur program cu finanțare europeană, denumit generic „Programul pentru școli”.

Beneficiind de finanțare europeană din Fondul European de Garantare Agricolă al Politicii Agricole Comune, ‘Programul pentru școli’ încurajează, de asemenea, achizițiile locale sau regionale, lanțul scurt de aprovizionare, având la dispoziție fonduri europene în valoare de 6.866.848 euro pentru schema de fructe și legume și 10.399.594 euro pentru schema de lapte și produse lactate„, precizează MADR într-un comunicat remis AGERPRES. Până la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor măsuri educative de însoțire, precum vizite la ferme, la târguri și expoziții agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gătit și de degustare etc.

Astfel, prin noul program se vor putea distribui și alte fructe, nu doar mere, respectiv pere, struguri, prune, piersici sau nectarine, precum și legume: morcovi, ardei grași, castraveți.

În privința laptelui și produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sănătății constă într-o porție de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, de fructe sau de cacao.

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății a agreat degustarea ocazională a mierii într-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, în cadrul măsurilor educative.

Conceput în jurul obiectivelor de sănătate și educație, „Programul pentru școli” este un program cu precădere educativ, menit să-i familiarizeze pe copii cu un stil de viață sănătos și să-i apropie de mediul rural ca sursă a produselor pe care le consumă. Programul are la bază două componente: distribuția propriu-zisă a produselor și măsurile educative care o însoțesc, apreciindu-se că simpla distribuție nu poate asigura îndeplinirea obiectivelor.

MADR precizează că pentru o implementare eficientă, „Programul pentru școli” necesită implicarea activă a tuturor factorilor la nivelul comunităților, de la reprezentanții administrației publice locale — consilii județene, direcțiile județene de sănătate publică, inspectoratele școlare — până la producătorii locali interesați de furnizarea produselor.

Programul se adresează preșcolarilor din grădinițele de stat și particulare cu program normal de 4 ore și elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și particular.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, în pregătirea aplicării acestui program începând cu anul școlar 2017-2018, au fost întreprinse discuții în cadrul grupului de lucru interministerial cu privire la noua legislație europeană și explorarea diferitelor variante ale legislației naționale pentru o bună implementare a programului, fiind consultate și organizațiile profesionale reprezentantative specifice în vederea identificării celor mai potrivite soluții pentru încurajarea producției locale și/sau regionale și a lanțului scurt de aprovizionare.

De asemenea, a fost lansat în dezbatere publică documentul pentru obținerea opiniei publicului larg cu privire la cum ar trebui să arate acest program astfel încât să se asigure atingerea obiectivelor.

Până la sfârșitul anului 2016 și până în luna iunie 2017, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmează să promoveze actul de bază și normele de implementare aferente pentru a începe derularea programului în timp util„, se arată în comunicat.

Conform legislației europene, autoritățile responsabile din domeniul sănătății și nutriției din statele membre se implică în elaborarea listei produselor care se vor furniza atât cu titlu de distribuție regulată, cât și cu ocazia măsurilor educative (sesiuni de degustări — la fermă sau în școală).

Astfel, pentru distribuția regulată, Ministerul Sănătății recomandă fructe și legume autohtone de sezon în stare proaspătă care să fie distribuite cât mai aproape de recoltare, cu o perioadă de păstrare medie și lungă, astfel încât la momentul distribuirii să corespundă calitativ consumului: mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine; morcovi, ardei grași, castraveți.

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății a agreat degustarea ocazională a mierii într-o cantitate de 1-3 grame per kilogram/corp, în cadrul măsurilor educative.

Citeşte şi Programul pentru şcoli, în dezbatere publică

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Condimentul care stimulează metabolismul și accelerează digestia, recomandat de Mihaela Bilic: „Merge și cu carne și cu pește și cu legume și cu orez”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Locul unic din România, magnet pentru turiști. Este comparat cu Marea Moartă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Decizie ISTORICĂ luată de Mircea LUCESCU. Vestea pe care toată România o aștepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
„Durere mare” Ei sunt părinții Marinei Gavril, doctorița ucisă cu sânge rece în Brăila! Primul și singurul mesaj sfâșietor pe care femeia l-a postat după ce fiica i-a fost omorâtă
substantial.ro
Fetiță de 7 ani rănită în accidentul din Parcul Pantelimon este conștientă și stabilă
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce înotătorii se stropesc cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?