Rasismul este încă viu în Statele Unite şi acest lucru se întâmplă nu doar în sud-estul Americii”, spune cu amar actorul 78 de ani, care a fost nominalizat la Oscar pentru felul în care l-a întruchipat pe eroul apartheidului, Nelson Mandela, în filmul lui Clint Eastwood, Invictus (2009).
„Poate că suntem singura ţară care a făcut un război pentru asta. Nu pentru o chestiune de teritoriu, ci pentru a avea dreptul de-a ţine în sclavie persoanele de culoare. E o chestiune economică”, crede Morgan Freeman, el însuşi urmaş al unor foşti sclavi mutaţi din Carolina de Nord în Mississippi şi care, la rândul său, a refuzat să fie unul dintre locuitorii de seamă ai Hollywoodului, revenind să locuiască în bastionul istoric al segregaţioniştilor din Statele Unite. „Pentru a obliga o fiinţă umană să aibă un asemenea statut trebuie să o reduci la un nivel aflat sub condiţia umană. E nevoie de câteva generaţii pentru a şterge această idee.
Însă rasismul se va încheia. Fiecare nouă generaţie este tot mai puţin dispusă să participe la acest tip de discriminare”, spune el într-o perioadă în care se vorbeşte despre rasism chiar între zidurile Cetăţii Filmului. Căci, la Oscarurile de anul acesta, s-a adus din nou în discuţie discriminarea rasială, după ce pelicula Concussion, cu Will Smith în rolul principal, n-a fost luat în seamă de juriul Academiei Americane de Film.
Şi poate nu întâmplător tot anul acesta, un 2016 atât de agitat politic şi social şi atât de marcat de actele teroriste, Morgan Freeman este promotorul unei serii de documentare despre religie, realizate sub umbrela National Geographic. El, care de altfel a jucat şi rolul lui Dumnezeu în Bruce Almighty (2003) şi Evan Almighty (2007). În Story Of God, actorul încearcă să găsească răspunsuri la câteva întrebări fundamentale şi să puncteze asemănările remarcabile dintre diferitele credinţe, în ciuda opoziţiei lor evidente.
Citeşte şi Şi actorii obosesc: Morgan Freeman a adormit în timpul unui interviu în direct, la televiziune VIDEO
„De-a lungul mai multor luni, am călătorit în aproape 20 de oraşe din şapte ţări diferite, într-o misiune personală de-a găsi răspunsuri la marile mistere ale credinţei”, afirmă Freeman. „M-am alăturat apelului la rugăciune la o moschee din Cairo, am luat lecţii de meditaţie de la un lider budist din cea mai veche linie de Lama reîncarnaţi, am discutat despre Galileo cu directorul Academiei Pontificale de Ştiinţe şi am explorat primele instrucţiuni pentru viaţa de apoi, scrise în hieroglife în interiorul piramidelor.
În unele locuri am găsit răspunsuri, în altele am descoperit noi întrebări. Dar constanta în toate locurile vizitate este că toţi căutăm să facem parte din ceva mai mare decât noi. Dacă am învăţat ceva, este că, într-adevăr, facem parte din ceva mai mare. Eu nu sunt omul lui Dumnezeu, dar sunt un om care crede.”
Citește pe okmagazine.ro lucruri pe care, poate, nu le știai despre Morgan Freeman!