Mai multe documente, printre care bibliorafturi, dosare și acte care au aparținui companiei americane Bechtel, au fost aruncate pe un câmp de lângă localitatea Giroc, din Timișoara. Actele în cauza vizau chiar construirea autostradei Transilvania, din care compania a construit doar 53 de km pentru suma fabuloasă de peste 1,4 miliarde de euro.
Documentele aruncate în mijlocul câmpului includ plăti, date cu caracter personal, atât în română cât și în limba engleză.
Poliția a alerta Garda de Mediu și poliția autostrăzii care au la dispoziție 24 de ore pentru a ridica rămășițele din arhivă Bechtel.
„Sunt aici de ceva vreme. Astea sunt ce a mai rămas. Au mai venit oamenii străzii și le luau să se încălzească”, spune o călăuză din Giroc.
România a încheiat un contract cu compania Bechtel, în 2013, pentru finalizarea autostrăzii Transilvania. Statul român a sistat contractul din cauza unor nereguli descoperite. La acel moment compania americană construise doar 53 de kilometri din autostrada Transilvania pentru care statul român a fost nevoit să plătească peste 1,4 miliarde de euro.
Contractul cu Bechtel a fost reziliat în urmă 8 ani, chiar atunci când autostrada Transilvania cu o lungime totală de 415 kilometri, trebuia să fie finalizată.
Contractul statului român cu compania americană Bechtel a adus un prejudiciu de 525,9 milioane euro la bugetul statului, situație constatată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în 2017. Prejudiciul a fost cauzat de modul în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a gestionat contractul cu compania americană de construcţii Bechtel, în cazul autostrăzii Transilvania.
Potrivit raportului ANAF, CNAIR nu a demarat o procedură de negociere cu Bechtel, astfel s-a ajuns la încheierea unui contract păgubos pentru statul român.
”Nerespectarea de către companie a prevederilor art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 120/18.11.2003, în sensul că nu a demarat şi nu a derulat o procedură de negociere cu Bechtel Internaţional Inc., fapt care a condus la încheierea unui contract şi înscrierea în contratul încheiat cu această firmă a unor clauze păguboase pentru statul român, concretizate în prejudicii majore asupra bugetului de stat”, se arată în raportul ANAF, conform Antena3.