Mormântul din Ardnamurchan este primul de acest fel, de pe teritoriul Marii Britanii, găsit intact şi se crede că este vechi de 1.000 de ani.
Timp de aproape 200 de ani, de la sfârşitul secolului al VIII-lea până la domnia lui Alfred cel Mare, piraţii danezi şi norvegieni jefuiau coastele britanice. La sfârşitul acestei perioade, au început să cucerească şi restul teritoriilor din actuala Marea Britanie. În anii 870, însă, Alfred şi apoi, descedenţii săi, au unit Anglia împotriva invadatorilor vikingi, obligându-i să se întoarcă în Scandinavia. Vikingii nu s-au mai întors decât peste un secol, când s-a lăsat, din nou, cu lupte aprige.
Mormântul descoperit în Ardnamurchan este mare cât barca, având cinci metri lungime. Din păcate, barca este distrusă aproape în totalitate. Îngropate alături de războinic s-au găsit un topor, o sabie frumos decorată, o săgeată, un scut, un inel din bronz şi diverse vase.
Din luptător au mai rămas doar doi dinţi şi câteva fragmente de oase. Cercetătorii spun că bărbatul ar fi fost înmormântat într-un ritual pagân: Aafost pus în barcă cu scutul pe el, apoi mormântul a fost acoperit de pietre.
Bărcile-mormânt sunt foarte rare întrucât ritualul era rezervat personalităţilor importante, iar ele erau amplasate în zone de coastă. Din această cauză, mormintele au fost erodate de ape, de-a lungul timpului.