‘Actul huliganic, petrecut în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, reprezintă o gravă încălcare a convenţiilor internaţionale referitoare la mormintele militarilor căzuţi la datorie, a legislaţiei naţionale privind profanarea mormintelor şi a normelor civilizate ce presupun un minim respect faţă de rămăşiţele pământeşti. Din acest motiv, nicio viziune politică sau identitară nu poate servi drept scuză pentru astfel de acte’, potrivit comunicatului.
În acelaşi comunicat, Ambasada le mulţumeşte Ministerului Apărării Republicii Moldova, Mitropoliei Basarabiei şi autorităţilor locale pentru sprijinul pe care l-au acordat în vederea organizării şi bunei desfăşurări a evenimentelor consacrate Zilei Armatei Române.
Ministerul Apărării de la Chişinău nu a făcut niciun comentariu.
Aceasta nu este prima situaţie de acest gen, ultimul caz mediatizat pe larg datând din aprilie 2012, când a fost vandalizat Cimitirul Eroilor Români din oraşul Călăraşi, la o lună după semnarea de către Ministerele Apărării ale celor două state a Acordului privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul ţării vecine.
Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova reglementează situaţia mormintelor militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înhumaţi în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul Republicii Moldova şi care, în mare parte, au fost desfiinţate după anul 1945.
În Cimitirul eroilor din Chişinău sunt înmormântaţi peste o mie de militari români, francezi, italieni, cehi, greci şi ruşi, căzuţi în operaţiunile militare de pe teritoriul Basarabiei din cele două războaie mondiale. În acest cimitir sunt înmormântaţi şi aproximativ 300 de ostaşi români ale căror nume sunt cunoscute, dar sunt şi alţii neidentificaţi. În 1942 cimitirul a fost amenajat de Aşezământul Regina Maria pentru Cultul Eroilor şi inaugurat de regele Mihai al României.