Joi Kumar a incinerat-o pe mama sa, care a murit de COVID-19, într-o instalație improvizată de incinerare în masă amplasată într-o parcare adiacentă unui crematoriu din Seemapuri, în nord-estul capitalei Indiei, New Delhi. „Fiecare crematoriu la care am apelat mi-a răspuns că nu mai există lemn pentru foc, aşa oamenii au ajuns să fie incineraţi în parcări”, spune bărbatul, într-un reportaj realizat de Reuters.
Jitender Singh Shunty, care conduce un serviciu medical non-profit, Shaheed Bhagat Singh Sewa Dal, a declarat că, în după-amiaza zilei de joi, 60 de cadavre au fost incinerate la facilitatea improvizată din parcarea crematoriului, iar alte 15 așteptau incinerarea.
Shunty, îmbrăcat în echipament de protecție și un turban galben strălucitor, a declarat anul trecut, pe vârful primului val al pandemiei, că numărul maxim de corpuri pe care le-a incinerat într-o singură zi a fost de 18, în timp ce media a fost de opt până la 10 pe zi. Marți, în schimb, 78 de cadavre au fost incinerate în acelaşi loc, a mai spus el.
India a raportat joi aproape 315.000 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, un record mondial, într-o perioadă în care spitalele din New Delhi se confruntă cu o penurie de oxigen.
Al doilea val al epidemiei, pus îndeosebi pe seama unei ”duble mutaţii” a virusului, precum şi a menţinerii adunărilor publice, evenimente care au favorizat contaminările, a scos din nou în evidenţă problemele sistemului de sănătate învechit din India. Ministerul Sănătăţii a raportat joi 314.835 de noi contaminări, un bilanţ zilnic pe care nu l-a mai înregistrat nicio altă ţară din lume. Bilanţul total al infectărilor ajunge astfel la 15,9 milioane de cazuri înregistrate oficial în India, care ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai grav afectate ţări din lume de această pandemie.
În total, 2.256 de decese au fost recenzate în ultimele 24 de ore în India, bilanţul oficial al pandemiei ajungând la aproape 185.000 de morţi. Cu toate acestea, numărul de cazuri şi de decese per capita rămâne inferior în comparaţie cu numeroase alte ţări.
Recunoscând că India şi cei 1,3 miliarde de locuitori ai ei duc ”din nou o bătălie dificilă”, prim-ministrul Narendra Modi a lansat marţi seară, într-o alocuţiune televizată, un apel către compatrioţii lui, cerându-le să depună mai multe eforturi în lupta împotriva noului coronavirus.
Mai multe spitale şi clinici din capitală au lansat un apel disperat către adminstraţia centrală pentru ca aceasta să le furnizeze de urgenţă rezerve de oxigen necesare sutelor de pacienţi care au nevoie de ventilaţie mecanică.
Citeşte şi Incendiu la Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume VIDEO