Moș Nicolae 2021. Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă în stânga Părintelui Ceresc. De altfel, există credinţa că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Cerurile se deschid iar Sfântul Nicolae poate fi văzut, pentru câteva clipe, alături de Tatăl Ceresc.
Se ştie că Sfântul Nicolae este milostiv față de oamenii sărmani, ajută văduvele şi copiii orfani, fiind, de asemenea, protector al copiilor. Conform tradiției românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii.
Citeste si Tradiţia pe care e bine să o respecţi în seara de Moş Nicolae ca să ai noroc
Sărbătorii de Sfântul Nicolae îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de tot răul.
Copiii aşteaptă cu mari emoţii dimineaţa zilei de 6 decembrie pentru a vedea ce le-a lăsat în ghetuţe Moşul cel darnic. Există o singură condiţie ca Moşul să le aducă daruri, aceea de a fi fost cuminţi pe tot parcursul anului. În caz contrar, Moşul le lasă în ghetuţe o nuieluşă pentru a le aduce aminte să-şi asculte părinții și bunicii.
În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae credincioşii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Se crede că dacă aceste crenguțe înfloresc până la sfârşitul anului, anul următor va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții, potrivit calendarulortodox.ro.
În unele regiuni ale ţării, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seară, la ora nouă fix, feciorii năvălesc peste ele pentru a da startul petrecerii.
La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi își aleg gazda în casă căreia vor avea loc repetițiile colindelor pentru Crăciun și Anul Nou.
În popor, se crede că iarna începe cu adevărat odată cu Sfântul Nicolae. Se spune că, în această zi, Moșul își scutură barbă sură și din acest motiv începe să ningă. Iar dacă nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae e semn că Sfântul a întinerit.
Pentru că sărbătoarea este cu cruce roşie în calendar, în această zi este interzis să facem curăţenie, să spălăm rufe sau orice altă treabă în gospodărie. Totodată, nu este bine să fim zgârciţi, să ne certăm sau să ne contrazicem. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă vor avea parte de un Crăciun nefericit în familie.
Citeste si Nu oferi niciodată aceste cadouri de Moş Nicolae! Aduc ghinion celor cărora le sunt dăruite
De asemenea, e foarte important să nu uităm de cei săraci şi să le dăm de pomană fie ceva de mâncare, fie ceva de îmbrăcat sau de încălţat. Totodată, este să ne spălăm pe față cu zăpadă, dacă a nins afară, existând credinţa că acest lucru aduce prosperitate şi sănătate.