Moş Nicolae 2022. În ajun de Moş Nicolae, însă, dincolo de pregătirea ghetuţelor, este bine ca toată familia să mai respecte o tradiţie: aceea a rostirii unei rugăciuni către Sfântul Nicolae. Este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii şi este ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.
Mesaje de Sfantul Nicolae 2022. Cele mai frumoase mesaje de Moş Nicolae 2022
Aşa că dacă te afli într-una dintre aceste categorii, cu atât mai mult să respecţi tradiţia rugăciunii.
O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrabă a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.
Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.
Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui. Totodată, știm despre Sfântul Nicolae că e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților, potrivit traditii-superstitii.ro.
Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.
Dacă vrei să-ţi găseşti sufletul-pereche în viitorul apropiat, în noapte Sfântului Nicolae roagă-te din tot sufletul, rostind rugăciunea de mai sus. De asemenea, este bine-venită citirea Acatistului acestui sfânt. Spune-i cu vorbele tale Sfântului Nicolae că îţi doreşti să întemeiezi o familie creştină şi ai credinţa că ruga îţi va fi ascultată.
Cadouri de Moş Nicolae. Şi nu doar copiii se bucură de venirea Moşului, ci şi adulţii. Atât cei mici, cât şi cei mari caută cu înfrigurare, în dimineaţa zilei de 6 decembrie, în încălţămintea lustruită cadourile lăsate de Moş peste noapte.
În ajun de Moş Nicolae, copiii şi adulţii îşi lustruiesc temeinic încălţămintea, altfel Moşul nu va trece pe la ei să le lase cadouri. Moşul le aduce daruri doar copiilor cuminţi, cei neascultători primind doar o nuieluşă, al cărei rol este acela de a-i atenţiona şi de a le aduce aminte să-şi asculte părinții și bunicii.
Se spune, însă, că, în această zi, nu este bine să oferi în dar obiecte ascuțite sau de culoare neagră. Iar dacă vorbim despre cadouri pe care urmează să le primească cei mari, în niciun caz nu este bine ca aceştia să găsească în ghete produse de machiaj sau bijuterii. Potrivit tradiției, toate aceste obiecte aduc ghinion persoanei care le primește.
Tradiția cadourilor pe care Moș Nicolae le lasă copiilor cuminți în ghetuţe se pierde în negura vremurilor. Se pare că acesta a existat cu adevărat. E vorba despre un episcop foarte credincios pe nume Nicolae, care a trăit în secolul al IV-lea. Acesta obișnuia să facă numeroase fapte bune pentru oamenii sărmani, cu care soarta nu a fost prea prietenoasă.
Citeste si Mos Nicolae. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi mare
Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar după moartea părinților lui, a decis să doneze toată averea celor nevoiași.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea a trei fete sărace care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească. Din acest motiv, tatăl lor a decis să le vândă. Dar Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele câţiva săculeţi cu bani.
Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor. Se mai spune că în nopţile sfinţite de sărbători, cerurile se deschid. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, când se întâmplă acest lucru, Sfântul Nicolae poate fi văzut, preţ de o clipă, stând în dreapta Domnului.
Moș Nicolae, sau Sfântul Nicolae, s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei din Asia. De mic copil, Sfântul Nicolae (în limba greaca înseamnă biruitor de popor) uimea cu minunile făcute, dovedindu- se un ales a lui Dumnezeu. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit toată averea săracilor și a ctitorit mănăstirea Sionului aflată lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim. În ultima parte a vieții sale, Sfântul Nicolae s-a retras la mănăstirea Sionului, unde a și fost înmormântat în anul 352 pe data de 6 decembrie. Opt ani mai târziu, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul Sfântul Nicolae. Impraștiindu-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii de pe tot pământul au făcut pelerinaje, vindecându- se de boli incurabile și având parte de tot felul de minuni.