Conflictul din Ucraina se poate încheia în orice moment dacă Kievul arată voinţă politică, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie TASS.
„În acest caz, am putea specula când se vor termina toate acestea până când vom fi albaștri”, a spus Peskov, comentând remarca președintelui ucrainean Vladimir Zelenski care a afirmat că războiul s-ar putea termina în 2023.
„Zelenski știe când se poate termina totul, se poate încheia mâine dacă Kievul dorește acest lucru”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Când a comentat comentariile purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, potrivit cărora Ucraina nu trebuie să-și limiteze eforturile de apărare la propriul teritoriu, Peskov a declarată astfel de remarci „încurajează cu siguranță” Kievul să efectueze mai multe atacuri.
„De fapt, astfel de declarații prelungesc această perioadă dificilă și nu facilitează în niciun fel eforturile de a găsi o soluție la această problemă”, a adăugat el.
Președintele rus Vladimir Putin a lansat noi acuzații la adresa Occidentului, într-o adresă video la întâlnirea șefilor departamentelor de apărare ale OCS și statele membre CSI, scrie Interfax.
„Timp de câțiva ani, Occidentul și-a sifonat fără rușine și și-a exploatat resursele, a încurajat genocidul și teroarea în Donbas, a transformat de fapt această țară într-o colonie și acum folosește cinic poporul ucrainean ca și carne de tun, ca berbec împotriva Rusiei, continuarea aprovizionării Ucrainei cu arme și muniții, dirijarea mercenarilor, o împinge pe o cale suicidală”, a spus el.
Potrivit acestuia, Statele Unite și sateliții săi în relațiile internaționale se bazează pe factorul forță, au distrus arhitectura stabilității strategice care a fost creată de zeci de ani și extind în mod agresiv geografia expansiunii NATO.
„Pentru a limita, a bloca orice modele alternative de dezvoltare, ei recurg la sancțiuni economice și comerciale ilegale, folosesc tehnologiile „revoluțiilor colorate” pentru a înlătura guvernele inacceptabile și a fomenta conflicte militare, iar prin provocările lor directe cresc gradul de tensiune și confruntare în diferite regiuni ale lumii”, a continuat el, subliniind că consecințele unor astfel de acțiuni pot fi observate astăzi în Ucraina.
Rusia recunoaște este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, transmite Agerpres. Declarația intervine după mai multe lovituri atribuite Ucrainei asupra unor obiective ruse departe de linia frontului, informează AFP.
În ultimele zile, mai multe baze militare ruse, dintre care două situate la circa 500 de kilometri de Ucraina, tot atâţia ca şi capitala rusă Moscova, au fost luate drept ţintă pentru drone de atac.
Război în Ucraina. Sirenele de război au sunat dis de dimineaţă. Bombardamente năprasnice ale Rusiei