‘Rusia este gata să ofere toate datele și evaluările pe care le are la dispoziție și pe baza cărora afirmăm că ancheta (Biroului olandez pentru securitate), ale cărei rezultate au fost date publicității astăzi, are un caracter tendențios’, a declarat Riabkov marți, într-o conferință de presă.
În același timp, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, este de părere că ‘autorii raportului prezentat nu au dat răspunsuri unilaterale și s-au concentrat pe detalii tehnice, lucru mai degrabă încurajator’, informează agenția de presă TASS, potrivit Agerpres.
În opinia senatorului, ‘principala problemă, una nesoluționată, constă pentru țările Occidentului în faptul că ele pur și simplu nu puteau admite apariția unui alt acuzat decât Rusia sau cei pe care ei îi califică drept separatiști proruși’. Rezultate favorabile pentru sine aștepta și Ucraina, care ‘ar fi trebuit să se numere printre primii suspecți și responsabili’, a subliniat Kosaciov. ‘Este cu atât mai important că raportul olandezilor nu s-a lăsat dus în lesa acestor așteptări politice și s-a concentrat pe probleme tehnice, care continuă să fie destule’, a mai spus acesta.
Citeşte şi Kievul acuză: Catastrofa aviatică MH17, o OPERAŢIUNE a serviciilor secrete ruse
Cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă deasupra estului Ucrainei de ‘o rachetă sol-aer de fabricație rusă’, se spune în raportul final al Biroului olandez pentru securitate cu privire la tragedia aviatică din iulie 2014, soldată cu 298 de morți. Totodată, Biroul olandez, care nu are în atribuții să stabilească responsabilitatea pentru doborârea avionului, nu a specificat cine a lansat racheta.
În același timp, Ucraina, care a efectuat o anchetă proprie pe marginea acestei catastrofe, a precizat că cei care au lansat racheta au fost militari ruși. ‘Nu am niciun dubiu asupra faptului că aceasta a fost o operațiune planificată a serviciilor secrete ruse, pentru a doborî avionul’, a acuzat premierul ucrainean Arseni Iațeniuk. Potrivit acestuia, tirul ‘a fost efectuat de pe teritoriul aflat sub controlul rebelilor proruși’ și ‘nu există nicio îndoială că separatiștii aflați în stare de ebrietate nu știu să opereze sistemele BUK, ceea ce înseamnă că aceste sisteme au fost operate doar de militari ruși’.