Întâmplarea face ca familia jurnalistei asasinate în 2009 şi trei membre ale trupei punk feministe, condamnate în 2012, să obţină în aceeaşi zi o victorie judiciară foarte simbolică la CEDO, obţinând condamnarea Moscovei.
Într-o primă hotărâre, CEDO, sesizată de familia Annei Politkovskaia, a condamnat Rusia pentru că ”nu a pus aplicare măsuri de anchetă adecvate în vederea identificării comanditarului sau comanditatrilor uciderii” jurnalistei ruse.
Într-un comunicat, jurisdicţia europeană subliniază că ”statul (rus) nu şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la eficienţa şi durata anchetei care-i reveneau în virtutea Convenţiei” europene a drepturilor omului din 1950.
Cu cinci voturi la două – ale judecătorilor rus şi slovac -, Curtea a condamnat Moscova din cauza încălcării ”dreptului la viaţă”. ”Ancheta a condus la rezultate tangibile, pentru că cinci bărbaţi au fost găsiţi în mod direct vinovaţi de crimă”, însă ”într-o omucidere de acest tip nu putem considera că ancheta a fost adecvată, dacă nu s-a făcut niciun efort în vederea identificării comanditarului crimei”, subliniază Curtea.
O jurnalistă de invetigaţie cunoscută, Anna Politkovskaia ancheta cu privire la acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Cecenia. Ea a criticat, în mai multe rânduri, politica preşedintelui Vladimir Putin. La mai bine de zece ani de la asasinat, care a provocat emoţie în întreaga lume, comanditarii nu au fost identificaţi încă de justiţia rusă.
În iunie 2007, Lom-Ali Gaitukaiev – găsit vinovat de organizarea, în octombrie 2009, a asasinatului jurnalistei – a fost găsit mort în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă pe viaţă. De origine cecenă, el era unchiul lui Rustan Mahmudov, care a fost găsit vinovat că a ucis-o prin împuşcare pe jurnalista de 48 de ani, la intrarea în imobilul de domiciliu. Şi el a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
Trbunalul a condamnat la 20 de ani de închisoare şi un poliţist moscovit, Serghei Hadjikurbanov, care a pregătit crima.