‘Este o evoluţie inacceptabilă’, a afirmat liderul georgian, potrivit AFP, subliniind că Abhazia şi Osetia de Sud, considerate de Tbilisi ca fiind ‘părţi integrante’ ale Georgiei, sunt acum ‘teritorii ocupate’.
În acelaşi context, preşedintele georgian a reafirmat aspiraţia ţării sale de a se alătura la un moment dat Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice, apreciind în acelaşi timp că dificultăţile cu Rusia trebuie reglementate ‘prin dialog şi negocieri’.
De amintit că preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul Abhaziei, Raul Hadjimba, au semnat la 24 noiembrie, la Soci (staţiune rusă la Marea Neagră), un acord de alianţă şi parteneriat strategic între Rusia şi regiunea separatistă georgiană, ce prevede în special crearea unui spaţiu de apărare şi securitate colectivă şi formarea unui contingent militar comun.
Citeşte şi Rusia vrea să alipească un NOU TERITORIU. Moscova pregăteşte documentele de ANEXARE
Preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a denunţat ulterior gestul Rusiei, subliniind că semnarea de către Moscova a unui astfel de acord cu Abhazia reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea în Caucazul de Sud şi aruncă în impas negocierile care au loc între Federaţia Rusă şi Georgia pentru normalizarea relaţiilor, întrerupte după războiul ruso-georgian din 2008. La rândul său, ministrul georgian de externe Tamara Beruceaşvili a atras atenţia că acordul dintre Rusia şi Abhazia este practic ‘un pas spre anexarea’ acestui teritoriu.
Moscova consideră însă că un astfel de acord „corespunde întru totul practicii internaţionale, cu atât mai mult cu cât Rusia garantează securitatea Republicii Abhazia în virtutea înţelegerilor convenite anterior”.
Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud în urma războiului ruso-georgian din august 2008. Această decizie a Moscovei a determinat autorităţile de la Tbilisi să rupă relaţiile diplomatice cu Rusia.